Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gedrag 6 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

De verrassende link tussen slaapgebrek en het seksleven van tieners

Voldoende slaap is essentieel voor de gezondheid van onze kinderen. Het is de krachtpilaar voor alles wat zij doen. Een goede nachtrust houdt hun hormonen in balans en is erg belangrijk voor hun fysieke en mentale gezondheid. Maar het blijkt ook van invloed te zijn op het seksleven van onze tieners.

Slaapgebrek bij tieners

Een nieuwe studie van de American Psychological Assocation heeft uitgewezen dat slaapgebrek bij tieners kan leiden tot het tonen van risicovol seksueel gedrag. Deze onveilige seksuele gedragingen omvatten onbeschermd vrijen en seks hebben onder invloed van alcohol en/of drugs.

Voor dit onderzoek werden de gegevens van 1.850 pubers tussen de 16 en 19 jaar oud gedurende 4 jaar onder de loep genomen. De participanten rapporteerden hun slaapschema’s, drugs- en alcoholgebruik en insights over hun seksleven. Veilige seks en vrijen onder invloed stonden hierbij centraal. De resultaten waren shockerend. Tieners die consequent niet voldoende slaap kregen, hadden twee keer zoveel onveilige seks dan hun leeftijdsgenoten die wel een gezonde nachtrust genoten.

Lees ook: Zo help je jouw puber door stressvolle periodes op school

Onvoldoende slaap kan het seksleven van pubers beïnvloeden, omdat de besluitvorming in gevaar wordt gebracht door slaapgebrek. Dit leidt tot impulsieve beslissingen, zoals drugs-en alcoholgebruik en onveilige seks. SOA’s en zwangerschappen liggen op de loer. Om nog maar te zwijgen over emoties, zoals spijt, schaamte en verdriet. De verontrustende resultaten van de studie – de link tussen slaapgebrek en onverantwoord seksueel gedrag – zijn redenen genoeg om een einde te maken aan chronische slaapproblemen bij pubers.

Chronische slaapstoornissen

Tieners krijgen in de meeste gevallen niet de aanbevolen 8 tot 10 uur slaap per nacht. Dit heeft verschillende redenen, waaronder veranderingen in hun biologische ritme, hun studie, buitenschoolse activiteiten en sociale druk. Wanneer er sprake is van slaapgebrek tijdens een normale werkweek, is de kans groot dat dit leidt tot chronische slaapstoornissen. Deze tips helpen slaapstoornissen te voorkomen:

  • Leg uit waarom je puber ongeveer 9 uur slaap nodig heeft. Als pubers hun lichaam beter begrijpen, snappen ze het nut van een optimale nachtrust.
  • Hanteer een vaste bedtijd én tijd om op te staan.
  • Laat uitslapen in het weekend toe, bijslapen kan wonderen verrichten.
  • Verbied mediagebruik vlak voor het slapen. Schermlicht remt de aanmaak van melatonine; het slaaphormoon. Ook zijn prikkels funest.
  • Probeer een zo strak mogelijk schema aan te houden, zodat het biologische ritme weer stabiel raakt.
  • Buitenlucht en zonlicht bevorderen een betere regeling van het ritme.
  • Lichaamsbeweging stimuleert slaap.
  • Men slaapt het beste in een schone, nette en koele kamer.
  • Koffie, thee en sommige frisdranken bevatten cafeïne en zijn funest.

Lees ook: Seks en de puber

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.