Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Slaapproblemen tijdens logeren

antwoord

Wat een vervelende situatie voor jullie en voor je dochter. Het logeren heeft nu een grote spanningsfactor en er zit een behoorlijke lading op. Het is wellicht een idee om samen een soort oefenplan op te stellen om het te leren. Heel positief, luchtig en in overleg met haar. Hopelijk helpt dat om jullie dochter weer plezier te geven in het logeren.
Stel samen met haar een stappenplan op om het langzaam te leren en waarbij zij de controle heeft. Het zal even aanpoten worden, maar zo help je haar op weg:

  • Je schrijft dat het een paar keer wel gelukt is. Bovendien lukt het haar om niet meer zo in paniek te raken. Heel mooi! Benoem naar haar toe dat ze dus al veel geleerd heeft en dat je er alle vertrouwen in hebt dat het haar gaat lukken weer leuk te logeren.
  • Vraag uit (goed doorvragen) wat ze die keren dat het goed ging, heeft gedaan om het te laten lukken. Wat zei ze tegen zichzelf, wat had ze vooraf gedaan, wat heeft ze in bed gedaan, wat hielp, enzovoort. Wat er toen hielp en lukte kun je meenemen in het oefenplan. Soms duurt het even voordat je kind het kan bedenken, maar ze kunnen hier veel aan hebben!
  • Laat haar een vriendinnetje kiezen (of bij opa en oma) bij wie ze zich op haar gemak voelt en die van het probleem af weet. Vraag deze of jullie een aantal logeerdagen kunnen afspreken om haar te leren zonder angst te logeren. Plan de dagen in.
  • Overleg vervolgens met jullie dochter wat ze graag zou willen meenemen en wat ze aan zou willen. Vraag haar ook wat ze graag zou willen doen als ze bij iemand anders logeert. Wat helpt haar, hoe voelt ze zich veilig. Wil ze nog even bellen, op vaste tijden kunnen bellen, sms’en, enzovoort. Bedenk een heel stappenplan waarbij ze zich veilig voelt. Noteer alles op papier.
  • Het kan soms ook helpen om de eerste keer de afspraak te maken dat je haar in principe om bijvoorbeeld half 3 komt halen. (Dit is het tijdstip waarop ze meestal opgehaald wil worden.) Op deze manier krijgt ze meer controle en het kan haar gerust stellen. Natuurlijk mag zij altijd bellen of sms-en als het niet nodig is en ze graag wil blijven. Door haar controle te geven en het positief te maken (als het haar wel lukt is het meegenomen en anders was er de afspraak van 2.30, dus is het ook oké) geef je haar ruimte om het te leren en creëer je de nodige succesjes. De volgende keer spreek je bijvoorbeeld af dat je haar om 4 uur ophaalt, enzovoort enzovoort. Laat háár de tijden noemen en de grootte van de stappen bedenken.
  • Toon begrip voor haar probleem en raak niet geïrriteerd of boos. Anders loop je het risico dat ze nog meer tegen het logeren gaat opzien. Als ze even moet huilen dan mag dit best, soms kan dat heel erg opluchten. 
  • Trek echt even tijd uit voor het oefenen; het heeft geen nut om maar één keer te oefenen met dit plan. Blijf het proberen. Een keer niet gelukt? Dan de volgende keer beter!
  • Beloon niet met cadeautjes als het lukt; dat kan haar het gevoel geven dat ze faalt als het haar niet lukt. Geef liever een kleinigheidje als ze haar best gedaan heeft of een stapje gemaakt heeft, of ga iets leuks doen als ze het heeft geleerd! 

Mocht dit echt allemaal niet helpen dan is het inderdaad misschien handig om eens op gesprek te gaan bij een kinderpsycholoog of kindercoach, als hulp bij het leren logeren. Die kan waarschijnlijk in een paar sessies met haar heel ver komen, zodat ze lekker mee kan op kamp. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Slaapproblemen tijdens logeren
Sluiten