Redactie
Redactie Ouders 21 jun 2018

Slecht gevoel na ingrijpen

antwoord

Als ouder doen we wat we kunnen om onze kinderen zo goed mogelijk te begeleiden naar volwassenheid. Wanneer we kiezen voor kinderen en het geluk hebben dat ze er ook komen, dan hoort daarbij dat we ze met alle inzet, verstand en liefde proberen zo goed mogelijk te begeleiden en op te voeden. We kunnen daar boeken en bladen over lezen, advies over vragen als dat nodig is en met elkaar of met anderen bespreken wat we kunnen doen als we het even moeilijk vinden of niet weten. 

Los van al deze goede inzet en bedoelingen nemen we ook onszelf mee in de opvoeding van onze kinderen. Ons eigen karakter, hoe we in ons vel zitten, onze goede en wat minder goede eigenschappen en de flow van de dag. Dat zorgt er ook voor dat we soms niet helemaal kunnen reageren en handelen zoals we wel zouden willen.
Zo is het ook bij jou gegaan. Om welke reden dan ook is het op deze ene dag, op dit ene moment zo gelopen dat jij bozer en ongeduldiger was dan je eigenlijk bedoelde of zou willen. Wellicht daardoor en door je tegenstribbelende boze zoontje is hij ongelukkig terechtgekomen op de trap. Heel vervelend en pijnlijk op dat ene moment. Nu blijft het in jouw hoofd zitten, voel je je een slechte moeder en weet je niet hoe je het voorval moet loslaten en het weer moet goedmaken met je zoontje.

Ik heb een paar vragen voor je:

 • Heb je hem expres op die tree laten vallen?
 • Had je je voorgenomen hem eens hardhandig de trap mee op te nemen?
 • Gebeuren dit soort ongelukjes vaak?
 • Is hij nog steeds regelmatig in tranen of boos op jou om dit ene voorval?
  Zeer waarschijnlijk is het antwoord op al deze vragen: nee. 
  Je bent veel en veel te streng voor jezelf! Hoe goed je het ook wil doen met je kinderen, ook jij bent geen supermoeder, je bent net als iedereen gewoon maar een mens. En alle moeders en vaders maken vroeg of laat wel eens een verkeerde inschatting of een fout. Gewoon uit onhandigheid, onbedachtzaamheid of even niet goed nadenken. Heel vervelend en balen, maar dat hoort erbij. En dat is helemaal niet erg. 

Ik ben aan de ene kant blij dat je het je zó aantrekt dat je zelfs mij erover mailt, want dat laat zien dat dit geen gewone gang van zaken is en dat je wilt nadenken over hoe je een volgende keer moet handelen. 
Maar aan de andere kant moet je het nu ook weer heel snel loslaten. Anders maak je het veel te groot. Gebeurd is gebeurd; excuses zijn aangeboden en je kind heeft gezien dat jij je er echt rot over voelt en er is geen blijvende schade. Punt. Over en uit. 
Leren wat je ervan kunt leren:

 • laat je man het afmaken als hij strijd heeft met je zoon 
 • zorg dat je eerst bedaart voor je met een boos kind de trap op gaat
 • stelt niet te hoge eisen aan jezelf: je kunt het niet altijd goed doen en de meeste van ons hebben nu eenmaal geen engelengeduld en dat is oké. 
 • probeer bij het corrigeren van je kind rustig te blijven, dat is heel goed en werkt het beste, maar dat zal niemand áltijd lukken en dat is ook prima.
Reageer op artikel:
Slecht gevoel na ingrijpen
Sluiten