Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Slecht luisteren

antwoord

Sommige kinderen zijn erg afwezig wanneer ze echt in iets verdiept zijn en hebben dan moeite met het horen van iemand die iets van ze wil. Dit hóeft helemaal geen onwil te zijn, maar natuurlijk kan het ze soms wel goed uitkomen – iets wat dus bij tijd en wijlen meespeelt. 

Wat kun je doen?

  • Als je iets wilt van je kind, werkt het ‘t beste om er even naar toe te lopen.
  • Vraag vervolgens de aandacht door de naam van je kind te noemen. Kom op het niveau van je kind. Bij een jonger, kleiner kind ga je dus door je knieën. Zoek, zeker bij kinderen die moeite hebben met luisteren, oogcontact. Vraag desnoods of je kind je aan wil kijken en stel dan pas je vraag. 
  • Wat je ook vaak ziet, is dat kinderen in iets verdiept zijn en bijvoorbeeld niet luisteren als je ze aan tafel roept of zegt dat ze naar bed moeten. Het is goed om kinderen eerst op tijd te waarschuwen. Geef aan wat je over een aantal minuten van je kind verwacht: ‘Kim, je mag nog even je verhaal aflezen, maar wil je over 5 minuten de tafel dekken?’ 
  • Zorg dat je een concreet verzoek doet. Zo kan je kind nog even afmaken waar het mee bezig is en weet het wat er daarna van hem of haar verwacht wordt. Als het zover is, hoef je alleen je vraag nog maar kort te herhalen. 
  • Met een kind dat ongeveer zo oud is als jouw dochter kun je ook een keer rustig bespreken dat je het zo vervelend vindt om alles een paar keer te moeten vragen. Je kunt haar dan direct vertellen dat je weet dat ze dat meestal niet expres doet. Laat haar meedenken bij wat kan helpen om het te veranderen. Bovenstaande tips kun je natuurlijk voorstellen, maar misschien heeft ze zelf ook wel ideeën!
Reageer op artikel:
Slecht luisteren
Sluiten