Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Vrije Tijd 22 okt 2018

Hoe slijm maken kan zorgen voor huidproblemen, volgens onderzoek

Als je een kind op de basisschool hebt, is de kans groot dat je de afgelopen maanden meerdere malen de vraag hebt gekregen of je alsjeblieft lijm, baksoda en o ja: lenzenvloeistof in huis wilt halen. Slijm maken it is! En als ze het niet bij jou doen, dan wel bij een vriendje of vriendinnetje.

Toch heeft dat ‘slijm’ ook een aantal gezondheidsnadelen, blijkt uit onderzoek. De Universiteit Antwerpen schrijft bijvoorbeeld dat het contactdermatitis kan veroorzaken. Dat is een acute ontsteking van de huid, waarbij die rood en jeukerig wordt. Heb je een heftigere fysieke reactie, dan kan slijm maken ook zorgen voor bijvoorbeeld bloedingen en korstjes en pijnlijke kleine blaasjes of zelfs zweren op de handen.

Slijm maken en huidproblemen

Contactdermatitis kan door meerdere dingen veroorzaakt worden, waaronder bijvoorbeeld planten, maar in dit geval zijn de lijm en soms kleurstoffen of huishoudelijke producten in het slijm de boosdoener. Daar zitten chemische stoffen in (in textiellijm zit bijvoorbeeld conserveermiddel methylchloorisothiazolinon, in schoonmaakmiddelen zit isothiazolinon) die de reactie op de huid kunnen veroorzaken. Niet iedereen is gevoelig voor die stoffen, dat ligt ook aan de huid zelf.

LEES OOK: Speelgoed opruimen: zo zorg jij dat je kind niet te veel (ongebruikt) speelgoed heeft

De onderzoekers beschrijven twee specifieke gevallen waarin kinderen ernstige contactdermatitis kregen toen ze met zelfgemaakt slijm speelden; het verdween pas weer toen het slijm de deur uit ging en ze bepaalde allergenen vermeden. De kinderen – een jongen van 9 en een meisje van 11 – hadden vooral uitslag op hun handen.

De omgeving van het kind

Experts van de Canadese Universiteit van Alberta beschrijven een andere situatie met contactdermatitis, waarin een jongetje van 12 jaar ineens rode vlekken op zijn onderarm kreeg nadat hij de hele zomer Minecraft had gespeeld. Dat had hij gedaan achter een tafel met een scharnier waar nikkel in zat, wat zijn huid bleek te irriteren.

Dat impliceert niet dat computerspelletjes zorgen voor huidproblemen, maar wel dat je als ouder alert moet zijn op de omgeving van je kinderen als die tekenen van contactdermatitis vertonen, aldus MedPage Today. Let bijvoorbeeld op cosmetica en hobby’s.

LEES OOK: Onderzoek: de manier waarop je kind speelgoed vasthoudt zegt iets over zijn sociale vaardigheden

Contactdermatitis genezen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen: het is het beste om je kinderen geen slijm te laten maken, of anders in ieder geval goed te letten op de ingrediënten die daarin zitten. Als er al uitslag is, dan kun je de jeuk verlichten met een koud kompres.

Meestal gaat de aandoening na maximaal 3 weken vanzelf weer weg. Heeft je kind er echt veel last van, ga dan even langs de dokter of apotheek voor een zalfje met corticosteroïden. Het is vooral belangrijk om je kind te vertellen dat krabben niet verstandig is: daar wordt het alleen maar erger van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoe slijm maken kan zorgen voor huidproblemen, volgens onderzoek
Sluiten