Redactie
Redactie Cito en Toetsen 19 jun 2018

Slim kind? Komt door mama!

Is jouw kind een echte slimmerik? Dan kan het bijna niet anders dan dat hij het van jou, als moeder, heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen hun intelligentie door de genen van hun moeder krijgen.

Met name jongens hebben de hoogte van hun IQ aan hun moeder te danken, zo blijkt uit de publicatie van Psychology Spot.

IQ

Het X-chromosoom (waarvan vrouwen er twee hebben en mannen slechts één) heeft tientallen genen gelinkt aan intelligentie. Mannen hebben met hun Y-chromosoom geen genen, die impact hebben op de hersenen van hun kind, deze bepalen alleen het geslacht. Als er een intellegentiegen wordt doorgegeven van de vader, heeft dit geen invloed op het IQ van het kind. 

Opvoeding maakt ook slimmer

Dit onderzoek is niet de eerste die tot deze conclusie komt. Uit een groot onderzoek in 1994 onder 12.686 jongeren bleek ook al dat de beste voorspeller, voor het IQ van een kind, het IQ van de moeder was. Toch is er een groot verschil met het eerdere onderzoek: ook de manier van opvoeden heeft een grote invloed. Kinderen die een sterke band met hun moeder hebben en de ruimte krijgen om hun IQ te ontwikkelen, worden bijvoorbeeld slimmer.

Bron: Goodhousekeeping.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Slim kind? Komt door mama!
Sluiten