Slimmere kinderen? Focus op eten!

Bijles, huiswerkcursus; ouders doen van alles om hun kinderen goed te laten presteren op school. Maar de oplossing blijkt veel makkelijker en goedkoper; geef je kind gezond te eten.

Uit onderzoek van de Universiteit uit Oost-Finland is gebleken dat kinderen die veel fruit, groenten, vis en volkorengranen eten in de eerst drie schooljaren, veel beter presteren dan leerlingen die minder gezonde voeding binnen krijgen. Sociaal-economische status, de lichamelijke conditie en de lichaamsbouw van een kind blijken veel minder van invloed op de hersenen – en dus de schoolprestaties – dan gezonde voedingsmiddelen. De manier wáárop gezonde voeding effect heeft op de hersenen is alleen nog een vraagteken.

Het onderzoek

De universiteit deed onderzoek onder 161 kinderen tussen de 6 en 8 jaar oud. De onderzoekers volgden hen vanaf het eerste leerjaar op de basisschool. Zij analyseerde de kwaliteit van het eetpatroon van deze kinderen met behulp van voedseldagboeken en hun academische vaardigheden werden bestudeerd aan de hand van gestandaardiseerde testen. Hoe meer het eetpatroon een Oosters karakter had, des te meer het eetpatroon gezond werd beoordeeld. Maar wat is dan precies een 'Oosters eetpatroon'? Te denken valt bijvoorbeeld aan veel groenten, fruit en bessen, vis, volkoren en onverzadigde vetten. Daarnaast bestaat een Oosters dieet uit weinig rood vlees, suikerhoudende producten en verzadigd vet.

Gezonde maaltijden

Volgens professor Haapala spelen ouders en school een belangrijke rol bij het gezond laten eten van kinderen. Maar ook de overheden en bedrijven worden door Haapala aangesproken. Zij moeten gezond eten meer promoten en zorgen dat gezonde voeding voor iedereen beschikbaar is, vindt de professor.

Bron: Dailymail.co.uk

Reageer op artikel:
Slimmere kinderen? Focus op eten!
Sluiten