Redactie
Redactie Straffen en Belonen 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Slordig eten

antwoord

Allereerst inderdaad super dat je kinderen alles lusten, daar zullen vele ouders jaloers op zijn. Maar het is natuurlijk ook wel erg prettig als het eten een beetje fatsoenlijk verloopt. En met hun 7 jaar zou dat ook best moeten kunnen. Natuurlijk kun je een periode heel duidelijk en streng zijn met allerlei regels en afspraken voor aan tafel, maar dat maakt het er de komende tijd niet gezelliger op. Ik zou voor de positieve en leuke manier gaan. Maak er met de jongens samen een leuke uitdaging van om netjes te leren eten aan tafel. 

Een idee om dat vorm te geven:

  • Bedenk allereerst met de jongens allerlei redenen waarom het handig, leuk en goed is als je netjes kunt eten aan tafel: mama en papa zeuren niet meer, geen ‘straf’, het eten is gezelliger, jullie kunnen dan een keer naar een restaurant, of bij de koningin eten of op een feestje, enz. 
  • Als je ze overtuigd hebt, gaan jullie samen bedenken wat er bij netjes eten hoort en je schrijft of tekent dat op een gekleurd vel. Bedenk niet te veel afspraken of begin met een paar. Bedenk ook wat leuke vaardigheden zoals ‘je mond afvegen met (een leuk) servetje’. 
  • Bespreek ook hoe deze vaardigheden moeten of eruit zien: laat het ze eens voordoen/oefenen! Wie kan laten zien hoe je recht op je stoel zit? Of hoe je je mes en vork vasthoudt? 
  • Geef het netjes leren eten een leuke naam en schrijf deze boven op een vel met daaronder vakjes en hun namen + de afspraken. Elke keer dat het lukt, krijgen ze een krul of stempel. 
  • Bedenk ook hoe jij ze kunt helpen herinneren vooraf en als ze het even vergeten. Een leuk codewoord of gebaar is altijd leuk en beter dan ‘eet nou eens met je vork…’
  • Laat de jongens kiezen uit een aantal mogelijke beloningen voor als het gelukt is (bijvoorbeeld als er een paar dagen lang netjes gegeten is). Een feestmaaltijd of een keer naar de McDonalds, picknicken in de woonkamer of iemand uitnodigen om het te laten zien met een feestelijk gedekte tafel. 
  • Helemaal leuk is het als iedereen aan tafel meedoet. Misschien zijn er voor papa en mama ook een paar afspraken te maken voor aan tafel (papa belt niet onder het eten, mama eet haar bord helemaal leeg) dat maakt het nog leuker en echt iets van iedereen.

Ik hoop dat je er wat mee kunt! 

Mocht je nou zelf geen zin of puf hebben voor het hele uitdenken en knutselen en je hebt er het geld voor (over), dan kun je ook het magneetbord van Rebels&Rules, make Rebels love Rules! aanschaffen. Dat is een heel leuk en positief hulpmiddel en heeft een hele set kaartjes voor ‘aan tafel’ en is ook gericht op het leren van vaardigheden op een speelse en leuke manier. (€ 29,95, te bestellen via www.rebelsenrules.nl).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Slordig eten
Sluiten