Slordig

antwoord

Het ene kind is netter dan het andere. Sommige kinderen kunnen heel goed werken in de rotzooi, terwijl andere een opgeruimde omgeving nodig hebben. Jouw dochter behoort zo te horen bij de eerste groep. Daarbij speelt inderdaad ook haar leeftijd nog eens een rol. Want ja, er zijn leukere dingen te doen dan klusjes in huis en opruimen. Prima dat zij kan leven in de rotzooi, maar het moet natuurlijk voor haar omgeving ook leuk blijven. Ga daarom samen met haar om de tafel zitten om de situatie te bespreken en te zoeken naar een oplossing. Want ik denk dat zij het ook fijn vindt als haar moeder niet telkens commentaar levert. Voor beide partijen biedt het dus voordelen, wanneer er minder strijd is en er duidelijke afspraken zijn.

Wat te doen? 

  • Je kunt afspreken dat de kamer van je dochter haar domein is. Daar ga je je vanaf dit moment niet meer mee bemoeien. Een afspraak als ‘wasgoed wordt alleen gewassen als het in de wasmand ligt’ zou ik zeker wel maken. 
  • Bespreek dat er door iedereen klusjes gedaan moeten worden in huis, dus ook door haar. Maak samen een afspraak over welke klusjes zij moet doen. Laat haar zelf meedenken. Schrijf de afspraken over klussen van iedereen in huis op, zodat het vaststaat! 
  • Geef haar de verantwoordelijkheid wanneer ze bepaalde klusjes uit wil voeren. Jij stelt natuurlijk een grens wanneer het uiterlijk gebeurd moet zijn. Door je dochter verantwoordelijkheid te geven hebben ze het idee dat ze mogen meedenken en werken ze vaak eerder mee op deze leeftijd. 
  • Spreek een proefperiode af. Bijvoorbeeld 2 weken. Als na die 2 weken blijkt dat ze een aantal klussen toch niet heeft uitgevoerd dan gaan jullie opnieuw om de tafel zitten. Blijkbaar kan ze dan de verantwoordelijkheid nog niet aan en zijn er nieuwe strengere afspraken nodig. Aan haar de keus! 
  • Bespreek met je dochter of ze het fijn vindt aan haar afspraken herinnerd te worden en zo ja hoe. Bijvoorbeeld een sms’je of een briefje op haar deur. Dat werkt vaak veel beter dan verbaal ergens om vragen. Hang bijvoorbeeld een memoblaadje op haar deur waarop staat: ‘Vanmiddag draait er een witte was!’
  • Laat het verder een beetje los. Steeds erbovenop zitten zorgt vaak voor meer strijd en irritatie bij kinderen. Doe dat dus alleen bij dingen die je echt belangrijk vindt.
  • Een beloningssysteem kan heel goed werken. Vooral als je kind het zelf heeft bedacht. Ik raad aan om vooral het positieve gedrag te belonen. Wanneer ze haar taken uitvoert volgt een beloning, zo niet dan krijgt ze niets. Op deze manier blijven kinderen vaak gemotiveerder. Probeer te belonen met immateriële zaken, zoals iets later naar bed, wat langer op de computer of samen iets leuks doen.
Reageer op artikel:
Slordig
Sluiten