Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018

Snel boos op kinderen

antwoord

De eerste heel belangrijke stap naar verandering heb je al gezet: je ziet zelf in dat dit niet langer goed is voor jou en vooral niet voor je kinderen en jouw band met hen. Ik krijg het idee dat je behoorlijk veel van jezelf vraagt. Om te beginnen helpt het als je eens kijkt waar je de lat voor jezelf een stukje lager kan leggen. Je zult een beetje meer lucht voor jezelf moeten creëren, anders lukt het je niet om rustiger en relaxter te reageren op de kinderen. 

Dus:

  • Kijk eens goed naar je huishouden, waar kun je meer rust creëren? Welke dingen moeten echt elke week, welke dingen kun je iets minder vaak doen, heb je een partner die wat kan bijspringen? Maak een indeling van wanneer je wat doet en op welke momenten in de week je even helemaal niks doet en echt aandacht voor je kinderen hebt. Bij welke klusjes kunnen de kinderen helpen? Kun je eten maken voor meerdere dagen, ontbijt ‘s avonds al klaarzetten, enzovoort. Neem goed de tijd om te bekijken waar winst te behalen is.
  • Kijk eens goed naar de hoeveelheid tijd die je voor jezelf neemt: wat zijn de momenten waarop je niet werkt, geen huishouden doet, niet bezig bent met de kinderen? Als je rustiger wilt reageren op je kinderen, zul je meer moeten opladen om die rust ook in je te hebben. Tijd voor jezelf nemen, is dus zeker niet alleen voor jou, maar in het belang van je hele gezin. Doen dus! En niet eens in de zoveel tijd maar structureel: even de tijd nemen voor een kop thee op de bank, lekker een boek lezen, een avondje met vriendinnen of sporten. 
  • Als je naast deze basis op een andere manier wilt reageren, bedenk dan eens op welke momenten je wél rustig blijft en reageert zoals je wilt. Waarom lukt het dan wel? Wat kun je ervan leren voor de momenten waarop je nu niet rustig kunt blijven? Wat helpt je om weer af te koelen?

Lukt het je met dit alles nog niet, overweeg dan om met iemand te praten die je verder helpt uit te zoeken waardoor het komt dat jij je reactie niet onder controle hebt en hoe je dat zou kunnen veranderen. En onthoud: hulp zoeken is een kracht en geen zwakte! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Snel boos op kinderen
Sluiten