Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018

Snel boos

antwoord

Dat je zoon het zelf vervelend vindt om snel boos te worden en inziet dat het iets is wat hij nog moet leren, is een goed begin om er iets aan te gaan doen. Dan is hij namelijk zelf gemotiveerd om het te veranderen en dat werkt natuurlijk het beste. Ik leg een kind altijd uit dat je helaas niet alles waar je boos om wordt, kunt veranderen. Soms zijn er dingen die niet mogen of doen bijvoorbeeld andere kinderen iets wat je niet leuk vindt, plagen ze je. Dáár heb je geen invloed op. Maar je hebt wél invloed op de manier waarop jij reageert op de dingen die gebeuren of op de situatie die je boos maakt. Dan heb je een keuze:

  1. Je wordt boos en reageert met boosheid, dat loopt vaak niet zo leuk af (ruzie, standje, straf)
  2. Je zorgt ervoor dat je niet boos reageert, dat levert je meer op (geen ruzie, enz)
    Klinkt simpel, maar niet elk kind lukt dat uit zichzelf. 

Wat kun je nu doen om zonder boosheid te reageren?
Bedenk met je kind een situatie waar hij recent boos om werd. Laat hem de situatie eens tekenen. Schrijf daaromheen alle boze gedachten die hij had. Teken de situatie opnieuw en schrijf er nu gedachten bij die hij daarvoor in de plaats beter zou kunnen hebben. Hoe zou hij zich dan voelen? Zo leer je je kind inzien dat niet datgene wat gebeurt hem boos maakt, maar dat zijn eigen gedachten ervoor zorgen of iets hem boos maakt of prima laat voelen. Wanneer hij zijn gedachten verandert, verandert zijn gevoel!

Voorbeeld:
Situatie: Pieter scheldt je uit voor domkop
Boze gedachten: Wat gemeen! Hij is zelf een domkop! Dat is al de vierde keer dat hij iets stoms zegt vandaag!
Betere gedachten: Hij heeft zeker zijn dag niet! Schelden doet geen pijn! Ik ben helemaal geen domkop! Daan vindt mij wel leuk!
Oefen dit met verschillende situaties.

Je zoon moet dus leren om de boze gedachten die hem laten ontploffen te vermijden. Bespreek en oefen de verschillende manieren:

  1. Neem een pauze: loop weg van de plaats van je boosheid. Zo kun je kalmeren en helder nadenken. Moeilijk, maar als het lukt worden dingen een stuk makkelijker.
    Bedenk samen verschillende mogelijkheden: naar je kamer, even rondje rennen of balletje trappen, boek lezen, kat knuffelen, et cetera.
  2. Bedenk rustgevende gedachten; dingen die je in je hoofd kunt zeggen om je beter te voelen. Bijvoorbeeld: Boos worden helpt toch niet, ik kan hier wel mee omgaan; ach wat, het is het boos worden niet waard; et cetera.
  3. De boosheid er veilig uit laten stromen; zoek een uitlaatklep voor de boosheid, in plaats van boos worden of nare dingen doen. Bijvoorbeeld door lichaamsbeweging: rondje rennen, trampoline springen, muziek op en dansen. Of op de rustige manier: diep ademhalen tot je rustig wordt (door je neus inademen in 3 tellen en in 4 tellen door je mond uit) of rekken en strekken, in een kussen knijpen.
  4. Het probleem oplossen: nadat je tot 3 geteld hebt en weer helder kunt denken, kun je zoeken naar een oplossing voor het probleem. 

Bespreek met je kind dagelijks wat hem die dag (al een beetje) gelukt is en prijs hem ervoor. Bespreek wat het hem opleverde om zo te reageren of te handelen. 

In het werkboek ‘Wat kun je doen als je te snel boos bent’ (ISBN: 9789085605553) staat deze methode heel uitgebreid om samen aan te werken. Leuk en makkelijk om met een kind te doen. 

Lukt het jullie samen niet? Schroom dan niet om hulp te zoeken. Met een kindercoach of kinderpsycholoog kun je hem in korte tijd zeer waarschijnlijk goed op weg helpen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Snel boos
Sluiten