Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

Snel huilen

antwoord

Snel huilen wanneer iemand streng is of niet erg aardig doet, zou te maken kunnen hebben met onzekerheid. Het is goed om haar te leren dat dat erbij hoort en dat het leven zo in elkaar zit. Ze zal haar mannetje moeten leren staan als het even niet meezit. Dat leert haar ook sterker worden met andere kinderen en in de ‘grote boze buitenwereld’. 

Een paar tips:

  • Zorg dat je haar altijd aanspreekt op gedrag wat jullie afkeuren en niet op haar als persoon (dus niet ‘je bent nu even heel vervelend hou daar eens mee op’ , maar: ‘steeds door ons heen praten als wij praten hoort niet en wil ik niet hebben, stop daar mee’).
  • Huilt ze? Maak de reactie als jullie haar toespreken niet te groot; geef er niet te veel aandacht aan, dan kan het een ‘ding’ worden.
  • Spaar haar niet als het nodig is om haar even toe te spreken. Dat hoort erbij en moet ze leren. 
  • Leer haar goed om zelfstandig dingen te doen, weerbaar te worden door samen te stoeien en laat haar daarin haar grenzen aangeven. Door dit als spel te doen oefen je met haar en maak je het niet beladen, maar geef je haar wel wat mee.
  • Een sport als judo of een teamsport kan haar wellicht helpen om een beetje haar mannetje te staan.
  • Vraag ook eens op school hoe ze daar op vermaningen en op weerwoord van andere kinderen reageert. Vinden zij het zorgelijk? Vinden zij dat ze echt een handje kan gebruiken om het te leren, omdat het haar in de dagelijkse dingen te veel parten speelt, of zien zij al vooruitgang? Of maken zij zich wellicht helemaal geen zorgen? 
  • Als ze het echt nodig heeft, zijn er verschillende cursussen (bijvoorbeeld de ‘kanjertraining’, andere sociale vaardigheidstrainingen of eerbaarheidtrainingen) die kunnen helpen. Die zijn leuk en speels maar ook leerzaam. De huisarts weet vast wat er voor mogelijkheden zijn in de buurt.
  • Prijs haar wanneer ze voor zichzelf opkomt of haar mannetje staat. Geen groots compliment als ‘wat goed dat je niet huilt’ , maar bijvoorbeeld: ‘dapper dat je onze opmerking zo accepteert en je sterk houdt!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Snel huilen
Sluiten