redactie
redactie Eten en Voeding 21 juni 2018

Snoep op straat

antwoord

Vooral in de periode dat alle kinderen op straat spelen, komt het voor dat kinderen overal waar ze even binnenlopen iets lekkers krijgen. Zo loopt het snoepen op een middag behoorlijk op. Zeker voor kinderen die dat thuis niet gewend zijn, is dat veel. Bovendien druist het in tegen wat je als ouder goed vindt voor je kinderen.
Ik ben het met je eens dat het voor kinderen heel moeilijk is om te horen dat ze niks mogen aannemen als ze bij vriendjes thuiskomen. Een bijna onmogelijke opgave voor kinderen, die doorgaans dol zijn op snoep. Langsgaan bij andere ouders in de straat en het onderwerp eens bespreken, vinden jullie duidelijk lastig. Begrijpelijk, maar ik denk dat dit de enige oplossing is als je wilt dat er iets verandert. Het is wel belangrijk dat je nadenkt over je manier van aanpak. 

  • Realiseer je dat je het uitdelen van snoep aan jouw kinderen nooit helemaal kunt (en hoeft) te voorkomen. Bij jullie thuis zijn er regels, elders soms andere. Daar kunnen kinderen prima onderscheid tussen maken als je zelf heel consequent bent en duidelijk toelicht waarom de regel is zoals hij is. 
  • Waak ervoor dat het eten van snoep voor je kinderen een beladen onderwerp wordt. Dat maakt het voor veel kinderen juist alleen maar spannender. 
  • Maak er ook geen issue van in gesprek met andere ouders. Bespreek jouw snoepregels bijvoorbeeld als je ze een keer ‘toevallig’ spreekt. 
  • Je komt er via je kind vast wel achter in welke gezinnen het snoepbeleid wezenlijk anders is dan bij jullie, dan weet je meteen met wie je dit moet bespreken. 
  • Geef in gesprek met deze ouders aan dat je het een lastig onderwerp vindt, maar toch graag kijken of jullie tot een afspraak kunnen komen die voor beiden leefbaar is. 
  • Spreek vanuit jezelf, hou het persoonlijk: jíj wilt je kinderen niet te veel snoep geven om bepaalde redenen, anderen mogen daar op hun manier over denken. Zeg niet: ‘snoepen is slecht’, maar: ‘wij willen onze kinderen niet te veel laten snoepen’. Dan verloopt een gesprek vaak een stuk beter.
  • Je zou aan de andere ouders kunnen voorstellen of ze het geven van snoep willen beperken als jouw kind erbij is, vooral rond etenstijd. Nee heb je, ja kun je krijgen!
Reageer op artikel:
Snoep op straat
Sluiten