Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 27 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat kan een sociaal wijkteam voor jou en je kind betekenen?

Hoewel het vaak niet nodig is, is het belangrijk om te weten dat we in Nederland in bijna elke gemeente een sociaal wijkteam hebben. Elke gemeente moet er namelijk voor zorgen dat inwoners hulp en ondersteuning kunnen krijgen als dat nodig is. Met verschillende hulpvragen kunnen jij en je kinderen altijd terecht bij een sociaal wijkteam.

Wijkteams ondersteunen inwoners op het gebied van wonen, werken, zorg en inkomen maar ook op het gebied van jeugd en gezin. Dit betekent dat je hier altijd terecht kan met opvoedingsvragen of om hulp kan vragen als het niet goed gaat met jouw kind. Jongeren kunnen hier overigens ook zelf aan de bel trekken. Hoewel het vaak niet nodig is, is het fijn om te weten waarvoor je bij een sociaal wijkteam terecht kan. Je hoeft je hier ook niet voor te schamen.

Waarvoor kunnen ouders terecht bij een sociaal wijkteam?

Tijdens het ouderschap kun je tegen allerlei moeilijkheden aanlopen. Als jullie gezin in een moeilijke situatie zit kun je terecht bij het wijkteam in jouw buurt. Deze moeilijke situaties lopen uiteen van niet meer weten wat je met een spijbelend kind aanmoet tot opgroeien in armoede en niet goed weten hoe je jullie situatie kan verbeteren. De professionals die in het wijkteam zitten, kunnen je op allerlei vlakken ondersteuning bieden en helpen je ook met het vinden van een oplossing.

Een greep uit de hulpvragen waarmee je bij een sociaal wijkteam terecht kan:

  • Mijn kind spijbelt, wat moet ik doen?
  • We hebben thuis veel geldzorgen, hoe krijgen we onze financiën weer op orde?
  • Mijn kind luistert niet, hoe ga ik hier als ouder mee om?
  • Mijn kind heeft problemen, zoals een gameverslaving of het omgaan met ‘foute’ vrienden, wat kan ik doen?
  • Ik heb vragen omtrent opvoeding.
  • De situatie thuis is gespannen, hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen hier geen last van hebben en dat de situatie verbetert?

Je kan dus eigenlijk met alle mogelijke vragen terecht bij een sociaal wijkteam. Wanneer je contact opneemt met het team, zal er eerst een gesprek met jou plaatsvinden. Het kan hierbij blijven maar soms zijn ook meerdere gesprekken nodig of kunnen zij je doorverwijzen naar een meer specialistische organisatie of professional.

Waarvoor kunnen jongeren terecht bij het wijkteam?

Het sociale wijkteam is er niet alleen voor ouders. Ook jongeren mogen hier aankloppen en dat kan verschillende redenen hebben. Als het thuis niet zo goed gaat met tussen kind en ouders bijvoorbeeld of als een kind wordt gepest of school. Jongeren kunnen natuurlijk ook altijd terecht op school of bij de huisarts. Soms vinden zij het prettiger of laagdrempeliger naar een wijkteam te gaan. Vaak omdat jongeren bang zijn dat hun huisarts of docent meteen hun ouders opbellen.

Overigens mogen ook sociale wijkteams belangrijke informatie delen met de ouders van het kind of andere hulpinstanties. Dat doen zij wel alleen als dit echt nodig is omdat ze zich bijvoorbeeld zorgen maken om de veiligheid van een kind.

Ik wil contact opnemen met een sociaal wijkteam, hoe doe ik dat?

Een wijkteam kan in elke gemeente nét anders functioneren, maar alle informatie daarover vind je op de website van de gemeente waarin je woont. Soms moet je eerst een afspraak maken bij de huisarts om een ‘doorverwijzing’ te krijgen naar het wijkteam. In andere gemeenten komt het sociale wijkteam zelfs langs op school of kun je ze bellen voor een afspraak.

Tips om je kind te leren dat het ‘nee’ mag zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.