redactie
redactie Alcoholgebruik 21 juni 2018

Spelenderwijs praten over roken en drinken

Aankaarten is een nieuw spel dat ouders helpt het gesprek met hun kinderen op gang te brengen over NIX18, de campagne die moet voorkomen dat jongeren voor hun achttiende jaar gaan roken of drinken.

NIX18

De campagne NIX18 werd in november 2013 gelanceerd op initiatief van het ministerie van VWS, met steun van onder meer het Trimbos-instituut. Doel van de campagne is het versterken van de sociale norm ‘niet drinken en roken tot je 18e‘.

Veel ouders vinden het volgens Nix18 moeilijk met hun kinderen afspraken te maken over het roken en alcoholgebruik voor hun 18e verjaardag. Op dit moment maken zo’n 31 procent van de ouders volgens Nix18 al een afspraak met hun kinderen over alcohol en 52 procent van de ouders doet dat met roken.

Aankaarten

Maandag worden de spelkaarten onder de naam Aankaarten geïntroduceerd bij speelgoedwinkels van Bart Smit en Intertoys. Aankaarten zijn speelkaarten met een hint of opdracht die gaat over alcohol en tabak. De kaarten kunnen door ouders ‘verstopt’ worden in bekende gezinsspellen als Kolonisten, PimPamPet, Party & Co of Weerwolven. Komt een kaart in het gezelschapsspel tevoorschijn, dan kan het onderwerp op een luchtige manier ter sprake worden gebracht.

Grenzen stellen

Staatssecretaris van Rijn (VWS) over de Aankaarten: “Hoe je ‘m ook maakt, NIX is de afspraak. En gelukkig maken veel ouders en kinderen deze afspraak al. Heel goed om te zien dat steeds weer nieuwe manieren worden gevonden om ouders te helpen die afspraak te maken. Want ik snap heel goed dat het niet altijd makkelijk is om grenzen te stellen. Maar het is echt heel belangrijk, als kinderen bijvoorbeeld voor hun 18de niet roken, is de kans groot dat ze er nooit aan beginnen. En dat willen we natuurlijk.”

Bron en beeld: Rijksoverheid.nl

Reageer op artikel:
Spelenderwijs praten over roken en drinken
Sluiten