Janne Vogel
Janne Vogel Vrije Tijd 27 aug 2018

Speeltuin-gevaren: een ongeluk zit in een klein hoekje

Speeltuinen zijn tegenwoordig al een stuk minder gevaarlijk dan vroeger. Maar dat de glijbanen niet meer van metaal zijn en er geen asfalt onder de schommels ligt, maakt jammer genoeg niet dat er geen ongelukjes meer gebeuren. De volgende speeltuin-gevaren moet iedereen kennen. Gewoon, voor het geval dat.

Een groot aantal kinderen belandt op de eerste hulp met een gebroken arm, hersenschudding of open wond. Ook nu de gemiddelde speeltuin over het algemeen best ‘veilig’ is.

Speeltuin-gevaren

Het asfalt onder de schommels is inmiddels vervangen door relatief zachte tegels of houten snippers, maar dit lost niet alles op. Je kinderen zullen echt niet ongedeerd oud worden, maar hoe meer breuken en wonden voorkomen kunnen worden, hoe beter. Hieronder een lijstje met de meest voorkomende ongelukjes die gebeuren in speeltuinen. Zodat je weet waar je op moet letten, als je toekijkt hoe je kleintje zich in de speeltuin vermaakt.

1. Vallen

Dit komt voor ouders van jonge kinderen vast niet als een verrassing, maar meer dan 75 procent van de speeltuin-ongelukken wordt veroorzaakt door een val. Vallen is overal waar kinderen gaan eigenlijk een probleem. Tot kinderen 19 jaar zijn blijft het vallen een leidende oorzaak in de categorie non-fatale verwondingen. Vooral vrij hoge speeltoestellen waar kinderen op kunnen klauteren, hebben vaak een gevaarlijke val tot gevolg.

2. Brandwonden

Men kwam er op een gegeven moment gelukkig achter dat glijbanen van aluminium geen goed idee waren, maar ook nu veel metalen onderdelen zijn vervangen door plastic of speciale hittebestendige materialen, lopen kinderen regelmatig brandwonden op. Uit onderzoek blijkt dat metaal niet het enige materiaal is dat brandwonden kan veroorzaken. Ook rubber, plastic en andere niet-mentale oppervlakten zijn gevaarlijk. Het hoeft niet eens warm te zijn om een brandwond op te lopen. Kinderen kunnen zich op een vrij frisse dag al serieus ‘verbranden’.

3. Glijbaan-gerelateerde botbreuken

Een groot deel van de ongelukken die gebeuren, vindt plaats op de glijbaan. Beenbreuken staan qua verwondingen op de glijbaan met stip op nummer één.
Je kunt zo’n breuk voorkomen door niet met je kind op schoot van de glijbaan af te gaan, maar hem zelf naar beneden te laten glijden.

LEES OOK: 14 x jongens die dolblij zijn met hun favoriete speelgoedpoppen

4. Snij- en schaafwonden

Kijk voor je je kind zijn gang laat gaan in de speeltuin even of je ergens scherpe, hoekige, of niet goed afgewerkte objecten ziet. Je kind kan zich hier aan snijden of schaven, of bijvoorbeeld vast komen te zitten met zijn kleding (en uiteindelijk vallen). Vooral splinters van houten speeltoestellen, roest van metalen toestellen en scheurtjes in bijvoorbeeld plastic materialen zijn boosdoeners.

5. Schommel-gerelateerde verwondingen

Dat speelplaatsen gevaarlijk kunnen zijn is inmiddels helder, maar ook dat kleine speelplekje in je achtertuin is allesbehalve veilig. Uit onderzoek blijkt dat schommels verantwoordelijk zijn voor de meeste verwondingen dicht bij huis. Heb je een schommel in de tuin? Houd dan toch altijd een oogje in het zeil. Ook als je kind al langere tijd bekend is met de schommel in kwestie.

6. Hersenschuddingen

Een onderzoek gepubliceerd in Pediatrics laat zien dat hersenschuddingen naar aanleiding van speeltoestellen steeds vaker plaatsvinden bij kinderen onder de veertien jaar. Vooral de schommel en zogenaamde ‘monkey bars’ zijn gevaarlijk. (Nóg een reden om geen schommel aan te schaffen.)

Romper

Reageer op artikel:
Speeltuin-gevaren: een ongeluk zit in een klein hoekje
Sluiten