Janne Vogel
Janne Vogel Vrije Tijd 24 aug 2018

Spelen op recept: dit Amerikaanse rapport zet je aan het denken

Uit een nieuw klinisch rapport van de American Academy of Pediatrics (APP) zijn nieuwe inzichten naar voren gekomen. Het APP raadt dokters aan om kinderen een wel heel ongewoon recept voor te schrijven: namelijk een ‘recept om te spelen’.

Spelen heeft ontzettend veel voordelen en is goed voor de ontwikkeling van kinderen over de hele wereld. Jammer genoeg wordt de kracht van het spelen vaak onderschat en wordt er lang niet genoeg gespeeld. Kunnen de ‘recepten’ de wereld wakker schudden en hier verandering in brengen?

Spelen

Spelen helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun sociaal-emotionele en cognitieve vaardigheden, hun taalgebruik en zelfregulering. Daarnaast helpt het kinderen omgaan met stress en zorgt samenspel voor een gezonde band tussen kinderen en hun verzorgers. ‘Het belang van speeltijd voor kinderen kan niet genoeg worden benadrukt. Ouders, scholen en maatschappelijke organisaties moeten weten hoe belangrijk het is’, vertelt het rapport. Het bijbehorende persbericht suggereert dat dagelijks spelen ervoor zorgt dat kinderen creatief, nieuwsgierig en gezond opgroeien. Mét zogenaamde ’21st century skills’.

Enquete

De boodschap is duidelijk, maar het probleem is dat veel kinderen helemaal niet zoveel spelen. Uit de resultaten van een enquete uit 2012 die werd afgenomen onder ruim 9000 jonge kinderen, blijkt dat slechts de helft dagelijks mee naar buiten werd genomen voor een wandeling of speelkwartier. Ook op school werd niet echt gehamerd op het belang van speeltijd. Het APP wil hier verandering in brengen en het belang van spelen sterker benadrukken.

LEES OOK: Op deze 6 simpele manieren stimuleer je je kind om te lezen

Technologie en media

Daarnaast is het niet verrassend dat de academie opmerkte dat ook het gebruik van technologie en media maakt dat het soort spel dat wordt aanbevolen minder wordt gespeeld. ‘Sommige media kunnen nuttig zijn en in lessen worden ingezet om kinderen nieuwsgieriger te maken, maar persoonlijk contact blijft cruciaal voor de ontwikkeling van het kind’, wordt in het rapport uitgelegd.

Speeltijd promoten

Wat je kunt doen om dit soort speeltijd te promoten? Voor leraren beveelt de academie meer speels leren aan: ‘kinderen zouden het voortouw moeten nemen en hun eigen nieuwsgierigheid moeten mogen volgen’. Ouders zouden vooral moeten reageren op het non-verbale gedrag van hun kind, zoals een glimlach. En als je kind je vraagt om te spelen, twijfel dan niet, en zeg ja!

‘Spelen is een van de beste dingen die je voor je kind kunt doen’, vertelt Michael Yogman, kinderarts en hoofdauteur van het rapport. ‘Spelen helpt kinderen taalkundige, wiskundige en sociale vaardigheden te leren, en vermindert stress. Spelen is belangrijk, zowel voor kinderen als hun ouders, omdat het delen van vreugdevolle momenten tijdens het spelen hun relatie alleen maar zal verbeteren.’

Huffington Post

Reageer op artikel:
Spelen op recept: dit Amerikaanse rapport zet je aan het denken
Sluiten