redactie
redactie Lesmethoden 19 juni 2018

Spelling en lezen

antwoord

Je zoon uit groep 7 heeft een test gedaan waaruit blijkt dat spelling veel beter gaat dan lezen. Dat is bijzonder. Vergeleken met technisch lezen is spellen een minder geautomatiseerd proces, waarbij verschillende soorten regels op het juiste moment, bewust moeten worden toegepast. Goed spellen is daardoor moeilijker dan foutloos lezen. 

Mijn ervaring is dat zwakke lezers over het algemeen ook niet de beste spellers zijn. Toch blijkt uit een onderzoek onder brugklasleerlingen dat er ook een groep leerlingen is waarbij dit niet zo is. Deze kinderen hebben een sterker orthografisch vermogen. Dat wil zeggen dat ze geschreven woorden en lettercombinaties goed kunnen vasthouden in hun langetermijngeheugen. Het kunnen onthouden en toepassen van verschillende spellingsregels doet een beroep op intellectuele capaciteiten, zoals een goed langetermijngeheugen en een goede strategische aanpak. 

Uit je verhaal wordt niet helemaal duidelijk of je zoon moeite heeft met technisch lezen of dat het gaat om begrijpend lezen. 
Het bevorderen van het technisch lezen kun je onder andere doen door veel ‘leeskilometers’ te maken. Zoek samen met je kind naar boeken die leuk of spannend lijken. Er zijn kinderen die liever informatieve boeken lezen. In de bibliotheek vind je een ruim aanbod. Wanneer je benadrukt dat lezen vooral leuk moet zijn en er geen fouten worden geteld, kun je de sfeer goed houden en samen genieten.

Begrijpend lezen is een vaardigheid die enorm belangrijk is voor het verwerven van kennis en het verwerken van aangeboden stof bij álle verschillende vakken. 
Oefeningen die je met je zoon zou kunnen doen: 

  • Laat je kind elke dag een stukje uit de krant kiezen en vraag hem te vertellen waar het over ging. Begin met korte stukjes.
  • Lees ook zelf het stukje uit de krant en stel er vragen over. Of nog leuker: laat je kind vragen voor jou bedenken! Dat is net zo leerzaam en vaak veel gezelliger.
  • Is de krant geen succes, haal dan in de bibliotheek leuke (informatieve) boeken die hier ook geschikt voor zijn. Laat je kind voorspellen waar de tekst overgaat en vraag achteraf wat hij geleerd heeft of nog niet wist. 
  • Laat je zoon een leuk recept zoeken op internet, de boodschappen doen en het gerecht volgens recept bereiden. Dit is een goede oefening voor begrijpend lezen
  • Wil je meer gestructureerd oefenen dan kun je een Citotrainer bestellen of gratis online oefeningen doen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.leestrainer.nl 
Reageer op artikel:
Spelling en lezen
Sluiten