Redactie
Redactie Hobby en sport 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Sport en Beweging

Een ‘normale’ pedagogische tik is een niet al te pijnlijk pak slaag na een waarschuwing; met de vlakke hand op armen, benen en billen, bedoeld om het gedrag te corrigeren.
Meestal geef je zo'n tik uit onmacht en is er geen sprake van voorbedachte rade. Iets anders is het wanneer een ouder een kind mishandelt met fysiek geweld.
Slaan helpt niet op de lange termijn: 80 procent van de peuters vervalt nog dezelfde dag opnieuw in het ongewenste gedrag en 50 procent zelfs binnen twee uur.

De gevolgen

De meeste ouders nemen zich voor nooit een tik uit te delen. Als het toch gebeurt, is de schrik bij de ouder vaak groot. De meeste kinderen houden niets over aan een incidentele tik. Maar regelmatig geslagen kinderen hebben later vaker een slechte relatie met hun ouders. Ze zijn eerder agressief, vertonen meer crimineel gedrag en komen vaker psychisch in de knoop. Bovendien lopen zij een gerede kans om ook lichamelijk te worden mishandeld.

Wat te doen

  • Positieve aandacht werkt beter dan negatieve
  • Neem een time-out wanneer je je handen voelt jeuken
  • Straal vastberadenheid en kalmte uit en zeg wat je kind wél moet doen in plaats van wat niet
  • Gaat het toch mis? Zeg sorry, zoen het af, neem je voor het niet meer te doen en bespreek samen welke sanctie wel reëel is

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Sport en Beweging
Sluiten