Redactie
Redactie Hobby en sport 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Sportende kinderen: de moeizame relatie tussen ouders en sportverenigingen

Ouders en sportverenigingen – het is soms een moeizame relatie. Je mag je niet met het spel van je kind bemoeien, maar je moet wél betrokken zijn. En dat is knap lastig.

Op zaterdagochtend staan ze langs het veld. Plastic kopje koffie in de hand, de sjaal stevig om de nek gewikkeld, en maar hopen dat de wedstrijd van zoon- of dochterlief snel is afgelopen. De boodschappen moeten immers ook nog gedaan worden…

Moeizame relatie

Herkenbaar? Ongetwijfeld. Bij veel sportverenigingen staan ouders langs te kant. Vaak jonge ouders, die meerdere kleine kinderen hebben, en toch al schipperen met hun tijd. Tegelijkertijd wil die vereniging dat je als ouder juist betrokken bent bij de club. Er is immers genoeg te doen. En de club, zo wordt altijd gezegd, dat zijn wij allen, toch?

De relatie tussen verenigingen, de sportende kinderen en hun ouders is vaak een moeizame. Om meerdere redenen. Ouders dienen voldoende afstand van hun kroost te nemen, zodat de coach of trainer zijn werk kan doen. Weet een kind dat zijn vader of moeder aan de kant staat, dan gedraagt het zich heel anders. Elke trainer zal dat beamen. Dan leidt een val op de judomat opeens wel tot een tranendal.

Omgangsregels

Waar kinderen vroeger automatisch de sport van hun ouders kozen, is dat tegenwoordig maar de vraag. Dus wordt je als moeder die altijd getennisd heeft, opeens geacht voorafgaande aan de training mee te helpen met het leggen van de judomatten. Of sta je als rasechte voetballer opeens naar een hockeywedstrijd te kijken of zaterdagochtend. Ook leuk, maar iemand moet je wel even vertellen hoe het er aan toe gaat op zo'n vereniging. Wat de omgangsregels zijn, wat er van ouders wordt verwacht en wat er niet van ze wordt verwacht.

‘Wij adviseren verenigingen altijd: je hebt maar één kans om een goede start te maken’, zegt Maarten de Backer, bij de KNVB verantwoordelijk voor het welpenvoetbal. ‘Onze verenigingsadviseurs helpen clubs om die start te maken. Hoe ga je met ouders om? Hoe zorg je voor verbinding? Welke afspraken maak je? We helpen verenigingen een goede structuur op te zetten en het te borgen in de vereniging.’

Zelf sporten

De meest effectieve manier om ouders bij de vereniging te betrekken, is ze zelf te laten sporten. Zo kent hockey al jaren het trimhockey, hockey voor volwassenen die sportief en sociaal bezig willen zijn. Bij veel verenigingen doen trimhockeyers veel meer dan hockeyen. Zo zijn de trimmers van LOHC uit Oegstgeest druk met klaverjasavonden, autorally’s en culturele bijeenkomsten. In al die activiteiten speelt LOHC een centrale rol. Veel trimhockeyers zijn bovendien als vrijwilliger actief bij de club.

Ook de KNZB (Zwembond) heeft ouders ontdekt. ‘Veel ouders zitten tijdens de zwemles of -training van hun kind in een warm zwembad of kantine te wachten tot de les afgelopen is. Zij gaan dan weer naar huis, zonder zelf gesport te hebben. Tegelijkertijd geven veel ouders met jonge kinderen aan meer te willen sporten, maar daar geen tijd voor te hebben’, vertelt Aukje Geubbels van de zwembond. ‘Wij dachten: het zou toch mooi zijn als we die ouders ook in beweging kunnen krijgen, tegelijkertijd met hun kind. Wanneer zij ook bij de vereniging sporten, neemt de betrokkenheid van de ouders toe en zijn zij sneller bereid iets voor de vereniging te doen.’

Tips voor ouders:

  • Probeer meer te weten te komen over de vereniging waar je kind sport. Je verdiept je ook in de school van je kind, waardom dan niet de vereniging waar je kind sport?
  • Geen tijd om zelf te sporten? Probeer de tijd die je op de vereniging zit nuttig te besteden: ga tegelijkertijd lekker sporten (dat kan de vereniging faciliteren, maar wie weet willen meer ouders lekker een rondje hardlopen)
  • Word je altijd maar ingedeeld voor klusjes die je niet leuk vindt? Vraag eens aan iemand van de vereniging wat er allemaal te doen is. Wellicht zoeken ze voor een andere taak iemand met jouw specifieke kwaliteiten.

Meer weten over dit onderwerp?

Een uitgebreider artikel is te lezen op www.tvsportplezier.nl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het programma 'Naar een veiliger sportklimaat.'

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Sportende kinderen: de moeizame relatie tussen ouders en sportverenigingen
Sluiten