Spullen laten rondslingeren

antwoord

Dit is een echte luie puber die met zijn hoofd bij van alles is behalve bij het opruimen van zijn troep in huis. Neem daarbij een in zijn ogen zeurende moeder en een beetje puber heeft al helemaal geen zin meer om te doen wat je vraagt. Vast heel herkenbaar voor meerdere ouders. Met een kind van 13 moet je hierover prima afspraken kunnen maken. De kunst is eigenlijk om het geheel weer even uit de negatieve sfeer te halen en er opnieuw in overleg naar te kijken en afspraken over te maken. Je hebt gelijk dat het eigenlijk zonder beloning of gedoe zou moeten kunnen, maar tijdelijk iets leuks verbinden aan medewerking van hem kan wel heel goed werken om het patroon te doorbreken. 

Enkele tips:

  • Geef aan dat je het zat bent om eeuwig achter zijn vodden te zitten en strijd te hebben over het opruimen van zijn troep en spullen. Hij vast ook!
  • Wat hij op zijn kamer doet, is zijn zaak maar in het verdere huis zijn jullie er samen verantwoordelijk voor dat het bewoonbaar blijft. Daar gaan jullie dus een paar afspraken over maken. 
  • Betrek hem goed in het bedenken van de komende afspraken. Hoe meer hij er mede verantwoordelijk voor is en mee mag denken en onderhandelen, hoe meer betrokkenheid en hoe groter de kans van slagen. 
  • Welke dingen vindt hij reëel? Wat wil jij per se gedaan hebben? Onderhandel over wat, wanneer en door wie gedaan moet worden. Zorg dat je niet te streng bent en te veel eist. Dat kan voor mislukking zorgen. Laat een aantal dingen los of wat vieren. Zo voelt hij ook jouw welwillendheid en dat je meedenkt. Bij pubers allemaal heel belangrijk om het te laten slagen. 
  • Vraag hem hoe jullie de afspraken vastleggen. Een papier met daarop wie wat wanneer doet?
  • Spreek ook af hoe je hem helpt herinneren als hij iets vergeet? Een sms’je of een memobriefje ergens op? Dat werkt vaak beter dan verbaal corrigeren. Misschien een codewoord?
  • Vraag hem of hij het leuk vindt om met een soort van beloningssysteem te werken en hoe dat er dan uit moet zien. Bij pubers zou ik dan altijd aan immateriële zaken denken. Iets later op, wat langer op de computer of een dvd halen bij de videotheek of eten uitkiezen werkt vaak prima. Laat hem kiezen en kijk of je je daarin kunt vinden, dan heeft hij de grootste motivatie om ervoor te ‘werken’.
  • Zorg dat je vanaf nu samen weer positief aan dit plan gaat werken, laat irritaties uit het verleden los en zorg dat je laat weten hoe blij je bent als het werkt en hij doet wat is afgesproken. 
  • Eventueel kun je nog samen een sanctie bedenken als het hem (of jou) niet lukt om te doen wat is afgesproken. Je dumpt bijvoorbeeld persoonlijke spullen die niet worden opgeruimd op een bepaalde plaats bij elkaar zodat jij er geen last meer van hebt. Zoekt hij iets? Dan kan hij het daar vinden! 

Probeer te geven en nemen, ruimte te geven daar waar hij het echt nodig denkt te hebben en duidelijk de grens aan te geven waar jij dat nodig vindt. Zo wordt het echt iets van twee kanten. Ik ben benieuwd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Spullen laten rondslingeren
Sluiten