redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

‘Sta stil! Verander niets!’

Mijn stiefdochter vindt het altijd vervelend als wij iets leuks doen zonder haar. En met ‘wij’ bedoel ik dan mijn man en dochter en eventuele andere vrienden of familie. Afgelopen herfstvakantie gingen wij een weekendje weg. Naar een plek waar mijn stiefdochter ook graag naartoe gaat, ik weet het. Ik riep nog terug dat zij met haar moeder en stiefvader een hele wéék op vakantie was. Maar dat hielp niets en daar gaat het ook niet om.

Het heeft even geduurd voordat ik het begreep. Eerst dacht ik dat het verwend gedrag was. Alsof zij ons niet iets leuks gunde of doorlopend zelf álles wilde. Dan was zij iets leuks aan het doen met het andere gezin en raakte ze van slag als wij aan onze kant ook uit eten gingen. Wat piep je nou, dacht ik dan, jíj hebt het toch ook leuk?
Maar dat is het dus niet. Ze hebben namelijk wél het gevoel dat ze iets missen, simpelweg omdat ze niet op twee plekken tegelijk kunnen zijn terwijl ze wel op twee plekken leven en wonen.

Mijn stiefdochter wil het liefst dat wij bevriezen als zij haar hielen licht. ‘Blijf staan, sta stil, verander niets! Ik ben over een paar dagen weer terug en dan pik ik alles graag weer op zoals ik het achtergelaten heb.’ Omdat ze steeds moet switchen tussen twee huishoudens is het een aantrekkelijke gedachte dat het gezin waar ze niet is, op pauze staat, omdat het voor háár ook echt op pauze staat. Heel verwarrend dan dat wij allerlei dingen zonder haar ondernemen. Van uit eten gaan – hé, jullie zouden stil blijven staan! – tot het aanschaffen van iets nieuws in huis – hé, jullie hebben iets aan het decor veranderd!

Vroeger dacht ik altijd dat de mensen op tv een pauze kregen als ik de tv uitzette en dat ze weer verder speelden als ik de tv weer aandeed. Af en toe zette ik de buis zelfs expres uit omdat ik de mensen van tv wel een pauze gunde. Er moest vast eens iemand plassen. Daar lijkt het een beetje op.

Ik ben dus blij dat mijn stiefdochter niet verwend reageert, maar gewoon in de war is dat een deel van haar leven doorloopt zonder dat zij erin meeloopt. En dat snap ik wel.
Mijn stiefzoon heeft er trouwens veel minder last van. Hij gaat liever niet op reis en is volgens mij alleen maar opgelucht als het gezin iets heeft ondernomen zonder hem. Is hem dat mooi bespaard gebleven. En veranderingen binnenshuis hebben ook niet zijn aandacht, ik denk dat hij het nog net zou merken als de voordeur drie meter is verplaatst.

Ik probeer dus zo veel mogelijk de leuke dingen te plannen als de stiefjes er wel zijn. Dat is gewoon gezelliger en eerlijk gezegd voelt dat voor ons ook completer. En als ze met hun andere gezin helemaal aan de andere kant van de wereld op vakantie zijn, denk ik wel naar Limburg te kunnen ontsnappen voor een weekend. Maar dat zie ik toch echt verkeerd.

Reageer op artikel:
‘Sta stil! Verander niets!’
Sluiten