Redactie
Redactie Vrije Tijd 20 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Stappenplan: zó ontdek en ontwikkel je het talent van je kind

Iedereen heeft een talent, en dus heeft ook ieder kind een talent. Vind je het lastig om dat talent bij je kind te ontdekken en ontwikkelen? Als je deze stappen volgt haal je zeker het maximale uit het talent van jouw zoon of dochter.

Of je kind nu goed is in tekenen, voetbal of vertellen. Ieder talent kan worden benut. Door middel van dit stappenplan help je jouw kind om zijn talent verder te ontwikkelen.

Zo ontwikkel je het talent van je kind

Vijf stappen die geheid helpen om het talent van je kind te ontdekken en ontwikkelen.

Stap 1: observeer je kind

Als je ziet dat je kind helemaal opgaat in wat hij doet, dan weet je dat daar talent zit. Dat soort activiteiten op het spoor komen – en dat kan vanaf het moment dat een peuter gaat spelen – is de eerste stap in het Talentonwikkelingsplan. Dat vraagt zoeken, kijken, vragen stellen en tijd investeren. Je weet dat je goed zit als het kind volkomen de tijd vergeet. Vergelijk het maar met jezelf. Bij een saaie klus lijkt de tijd maar niet om te komen. Doe je iets leuks, dan vliegen de uren voorbij. ‘Op dat moment ben je compleet jezelf. Je hebt geen enkele storende gedachte en laat je nergens door afleiden.’ Je merkt aan je kind dat hij plezier heeft, gaat stralen. Dat hij het zelfs wil doen als-ie moe of gestrest is. En dat hij na afloop misschien fysiek wel uitgeput, maar mentaal in topconditie is.

Stap 2: zoek z’n talent

Met de eerste stap ben je er nog niet. Je hebt dan de activiteit, maar nog niet het onderliggende talent te pakken. Volgens Dewulf is de grootste valkuil dat ouders (en kinderen) op het niveau van de activiteiten blijven steken. ‘Je moet je afvragen: wat maakt nou dat mijn kind zoveel voldoening uit die situatie haalt? Wat hebben al die favoriete bezigheden gemeen?’ Het antwoord daarop beschrijft de excellente gave en kan variëren van organisatie- tot ontspantalent.

Stap 3: vind de juiste context

De volgende uitdaging is een omgeving te vinden of te creëren waarin het kind zijn talenten kan inzetten en ontwikkelen.

Stap 4: stimuleer z’n gedrag

Sommige karaktertrekken kunnen talent in de weg zitten. Ook al is een meisje uitzonderlijk empathisch, als ze emotionele verhalen niet kan loslaten zit een glansrijke carrière als psycholoog er niet in. Om te zorgen dat zo’n kind meer uit haar gave kan halen, moet je haar helpen zogenaamde ‘hefboomvaardigheden’ te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door haar te leren relativeren. ‘Kinderen kunnen heel goed worden in hun hefboomvaardigheden, maar een talent zal het nooit worden,’ weet Dewulf. Het gaat ze minder makkelijk af en vereist blijvende oefening. Maar lukt het ze die hulptechnieken meester te worden, dan gebruiken ze hun talenten maximaal.

Stap 5: leer hem doorzetten

Al ben je de allerbeste zwemmer van het land, zonder oefenen word je nooit Olympisch kampioen. Debbie Phelps stuurde haar 7-jarige zoontje naar het zwembad omdat ze niet goed wist hoe ze zijn tomeloze energie in banen kon leiden. In het water kon hij ineens wél uren achter elkaar geconcentreerd blijven. Hij oefende tot de stukken ervan af vlogen. ‘Het is Michaels schuld dat we nu allemaal zo hard moeten trainen,’ klaagde één van zijn ploegmaten ooit. Uiteindelijk leverde die inspanning Michael Phelps 22 Olympische medailles op. Toppers als Michael onderscheiden zich van gewone stervelingen door de enorme hoeveelheid tijd en energie die zij steken in het ontwikkelen van hun talent. Tienduizend uur, om precies te zijn. En dan niet zomaar een beetje in het wilde weg trainen, maar toegewijd en doel-bewust. Door bijvoorbeeld juist alleen maar met je linkerbeen op goal te schieten als je merkt dat dat je zwakke kant is.

Je kind stimuleren in zijn sport of hobby, zonder te pushen, zo doe je het!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.