Redactie
Redactie Anorexia 19 jun 2018

Steeds jongere kinderen met anorexia

Kinderen met de ziekte anorexia nervosa zijn steeds jonger. Het aantal kinderen tussen de 8 en 13 jaar dat aanklopt voor een behandeling stijgt steeds meer. Dit blijkt uit cijfers van de drie grootste behandelingsklinieken voor eetstoornissen in Nederland.

Volgens de NOS maken deskundigen zich grote zorgen, aangezien anorexia een gevaarlijke ziekte is. In 90 procent van de gevallen komt anorexia voor bij meisjes. Deze kinderen zijn zo bang om dik te worden, dat ze zichzelf uithongeren.

Obsessie gezond eten

Annemarie van Elburg, hoogleraar eetstoornissen en kinderpsychiater in een kliniek in Zeist zegt: “We denken dat er steeds jongere kinderen met anorexia zijn, omdat ze veel jonger worden geconfronteerd met gezond eten.” Elburg vertelt dat in de tweede helft van de basisschool lessen worden gegeven over gezond eten en bewegen. “Sommige kinderen raken daar helemaal door geobsedeerd. Hun hele hoofd zit er vol mee,” aldus Van Elburg. Daarnaast leggen ook ouders tegenwoordig veel nadruk op gezond eten en dat kan volgens de hoogleraar juist averechts werken.

Wat is anorexia?

Iemand met anorexia nervosa denkt voortdurend aan voedsel, eten, calorieën en lichaamsgewicht. Hij of zij eet weinig tot niets, sport of beweegt dwangmatig en excessief en verliest veel gewicht in korte tijd. Daarnaast probeert iemand met anorexia uitvluchten te verzinnen voor 'eetmomenten' en heeft de neiging om sociale contacten uit de weg te gaan. 

Genetisch bepaald

Volgens Van Elburg is het genetisch bepaald dat het ene kind wel en het andere kind geen anorexia krijgt. Ze vertelt dat sommige kinderen niet meer stoppen met lijnen als ze daar eenmaal mee begonnen zijn en worden ze juist heel angstig om te eten. De hoogleraar voegt daaraan toe dat jonge kinderen wel de beste kans hebben om helemaal te herstellen van anorexia nervosa. “En dat komt doordat je ouders gemotiveerd zijn, ook als jij dat niet bent, en doordat ouders ook echt goed kunnen blijven opletten.”

Benieuwd naar wat je hier als ouder aan kunt doen? Lees dan het artikel: 'Een eetstoornis; wat doe je eraan?'

Bron: NOS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Steeds jongere kinderen met anorexia
Sluiten