Redactie
Redactie Ouders 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer ‘bijstandskinderen’

Steeds meer kinderen groeien op in een gezin in de bijstand, zo blijkt uit cijfers van het CBS. ‘Het aantal volwassenen in de bijstand stijgt al een paar jaar. Dat zien we dus terug bij kinderen.’

Aantal bijstandskinderen

Het CBS heeft onderzoek gedaan voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In 2014 waren het bijna 223.000 minderjarigen die opgroeiden in een gezin in de bijstand. Dit komt neer op 6,5 procent van het totaal. 5 jaar eerder was dit nog 5,2 procent. De meeste bijstandskinderen wonen in de grote steden. Zo woont bijna een op de vijf Rotterdamse kinderen in een bijstandsgezin. In Amsterdam gaat het om een op de zeven (14%) en in Den Haag om 12 procent.

Grote steden

Volgens Latten – hoofddemograaf van het CBS – zijn er naar verhouding meer bijstandskinderen in de grote steden doordat hier meer gescheiden moeders wonen die alleen moeten rondkomen. Bovendien wonen er in de grote steden meer niet-westerse allochtonen dan in andere delen van het land en is in die groep de werkloosheid hoger.

Krimpgebieden

Ook in de krimpgebieden in het noorden en zuiden van Nederland wonen veel kinderen die opgroeien in armoede, bijvoorbeeld in Heerlen, Groningen, Kerkrade, Enschede, Appingedam en Pekela. Dit komt omdat er hier weinig werk te vinden is. Jonge mensen met een hogere opleiding en meer kans op een baan, vertrekken naar andere delen van het land. De mensen die achterblijven hebben vaker geen baan en kunnen zo in de bijstand terecht komen.

Minder gescheiden moeders

Dat patroon verandert voorlopig niet, denkt Latten. “De nieuwe middenklasse trekt naar de grotere steden, kijk naar Amsterdam.”

De minste bijstandskinderen wonen in de bible belt, de regio van Nederland met gereformeerde dorpen van Zeeland tot Overijssel. Dit komt omdat daar minder gescheiden moeders wonen.

Reactie politiek

SP-Kamerlid Sadet Karabulut noemt de cijfers ernstig. “Het kabinet zet steeds meer mensen weg in de bijstand door werklozen te bestrijden in plaats van werkloosheid.” Karabulut pleit ervoor dat alleenstaande moeders met hun inkomsten in de bijstand kunnen behouden als zij daarnaast af en toe werkzaamheden verrichten.

Ook vindt ze dat ieder kind de kans moet krijgen om te sporten en aan sociaal-culturele activiteiten mee kan doen. Bijstandskinderen krijgen nu minder vaak speelgoed, sporten minder en maken minder uitstapjes.

Bron: Nu.nl & CBS.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Steeds meer ‘bijstandskinderen’
Sluiten