Redactie
Redactie Lezen 21 jun 2018

Steeds meer jongeren lid van de bibliotheek

Het aantal kinderen en tieners dat lid is van een bibliotheek is de afgelopen jaren toegenomen. In 2013 stond 65 procent van alle Nederlanders jonger dan achttien jaar ingeschreven bij de bieb. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Jongeren mogen dan vaker naar de bieb gaan, het aantal boeken dat ze lenen is afgenomen met bijna 30 procent.

Volwassenen

Het aantal volwassen leden nam de afgelopen jaren alleen maar af. Van ruim twee miljoen in 2005 naar 1,6 miljoen in 2013. Ook volwassenen lenen minder boeken. Die daling bedraagt tussen 2005 en 2013 ruim 40 procent: van 67 miljoen stuks naar ongeveer 38 miljoen. Het CBS noemt het opvallend dat jongeren in 2013 ongeveer net zoveel boeken bij de bieb haalden als volwassenen.

Aantal boeken

Ondanks de stijging van het aantal jongeren met een bibliotheekpas, daalde het aantal papieren jeugdboeken in de uitleencollecties met ruim 8 procent. Sowieso neemt het aantal boeken dat de bibliotheken in huis hebben al jaren af. Van in totaal ruim 41,7 miljoen in 1992 naar 24,8 miljoen in 2013. Tussen 1914 en 1992 nam de totale collectie alleen maar toe, daarna zette de daling in. Cijfers over e-books die bibliotheken uitlenen, zijn nog niet bekend.

E-books

Dat steeds meer jongeren – heel vaak gratis – lid worden van de bieb, is volgens de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) een direct gevolg van het beleid op scholen. Kinderen worden daar gestimuleerd lid te worden van de bibliotheek.  “Het gebruik en de functie van bibliotheken is de laatste jaren wel sterk veranderd. Daar houdt het CBS nog geen rekening mee'', aldus de VOB. “Ze meten alleen het uitlenen van papieren boeken, dat neemt inderdaad af.'' Het zou dus best kunnen dat jongeren nog evenveel boeken lenen, alleen nu ook voor een deel e-books. Via de app VakantieBieb bijvoorbeeld werden in juni bijna 667.000 e-books gedownload, de helft daarvan betrof jeugdboeken. Op www.bibliotheek.nl werden in juni dit jaar zo'n 130.000 e-books uitgeleend. Een jaar eerder was dat in dezelfde maand nog ongeveer 50.000.

Bron: Nu.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Steeds meer jongeren lid van de bibliotheek
Sluiten