Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Steeds meer rug- en nekklachten bij tieners

Een 'gameboyrug' of 'tabletnek', fysiotherpeuten zien steeds meer jongeren op het spreekuur komen met rug-, nek,- en schouderklachten. Reden om aan de bel te trekken. 

Jongeren hangen steeds meer met een verkeerde houding op een stoel of bank en bewegen daarbij ook nog eens te weinig. Volgens het AD zijn recente cijfers lastig te geven, want voor klachten aan bijvoorbeeld de rug is geen verwijzing van de huisarts meer nodig om naar de fysiotherapeut te gaan. Maar juist de therapeuten zien steeds meer tieners op spreekuur komen met pijnklachten.  

Het begint bij baby's 

Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen is er een nieuwe stichting in het leven geroepen, Het Houding Netwerk Nederland. Bij deze nieuwe stichting zijn artsen, fysiotherapeuten en ouders aangesloten die zich in gaan zetten voor de preventie van deze klachten bij jongeren. “Het begint al bij baby's die te weinig op hun buik worden gelegd en te veel in stoeltjes zitten. Een gezonde houding moet je vroeg aanleren'', zegt Piet van Loon, mede-oprichter en orthopedisch chirurg. 

Tablets en smartphones

En ook in dit geval is het groeiend gebruik van computers, tablets en smartphones een grote reden waardoor kinderen en jongeren steeds meer klachten hebben aan rug, schouders en nek. Daarnaast bewegen ze ook te weinig. “Al vanaf hun vierde zitten ze bijna de hele dag op school, ze sporten minder en hangen meer achter de computer. De druk op die tussenwervelschijven is veel te groot”, constateert André Grotenhuis, neurochirurg in het Radboudumc.

Bron: ad.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Steeds meer rug- en nekklachten bij tieners
Sluiten