Redactie
Redactie Scheiden 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer vragen van zoon over scheiding

antwoord

Je zoon wordt nu wat ouder en begrijpt steeds meer, dus vraagt ook steeds meer. In het geval van een scheiding is dat vaak lastig omdat er allerlei gevoelens en verhalen meespelen die niet altijd even positief zijn over de andere ouder. Bovendien worstel je als ouder vaak zelf ook nog met het hoe en waarom en zoek je nog naar de beste manier om met de nieuwe situatie om te gaan. Het is heel verstandig goed na te denken over wat je wel en niet vertelt aan je zoon. Zeker nu hij nog zo jong is. Gedoseerd en weloverwogen met hem erover praten is het beste!

  • Toon begrip voor zijn vragen, leg uit dat je snapt dat hij vragen heeft en het niet allemaal begrijpt. 
  • Leg uit dat dit soort dingen ook niet altijd te begrijpen zijn voor kinderen. En trouwens ook niet voor grote mensen. Soms gaat het niet meer tussen een papa en een mama en dan is apart wonen beter. Geef hem mee dat het niet door hem komt en dat hij nooit hoeft te kiezen. Kinderen zijn daar vaak bang voor. Ook is het goed te laten weten dat het goed met jou gaat als hij bij papa is en dat jij dat niet erg vindt. 
  • Daar waar je kunt, is het ’t allerbeste om je eigen emoties en irritaties niet te delen met je kinderen. Hoe moeilijk soms ook. Dat kan voor een loyaliteitsconflict zorgen en bovendien loop je het risico dat je kind dingen vertelt aan je ex-man (al dan niet vermengd met zijn eigen waarheden of invulling) wat vaak zorgt voor een slechtere verstandhouding en daar heeft helemaal niemand wat aan. Als je kind straks echt ouder is, kan hij zelf zijn mening vormen, nu is hij daar te jong voor.
  • Je kunt gerust eigen emoties delen. Bijvoorbeeld dat je zelf ook wel eens verdrietig bent over hoe het is gelopen. Maar maak het niet te groot en vertel er ook bij dat het beter en goed is zo. Dat kan hem gerust stellen.
  • Kinderen kunnen op zich best op twee plekken verschillende regels aan. Het allerbeste en meest wenselijke is natuurlijk als je met je ex op één lijn zit qua basisregels en andere zaken, maar als dat niet (overal) bij lukt kunnen kinderen dat best aan. Zolang je zelf maar duidelijk bent. 

Hoe ouder je zoon wordt, hoe meer je kunt vertellen, maar voorlopig zou ik het nog niet te veel invullen. Hij kan daar waarschijnlijk weinig mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Steeds meer vragen van zoon over scheiding
Sluiten