Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Steeds naar de bekende weg vragen

antwoord

Soms uit nieuwsgierigheid, soms zoeken ze zo houvast en vaak is het ook omdat ze niet goed kunnen formuleren wat ze eigenlijk bedoelen. Dan vragen ze bijvoorbeeld ‘ga je tafeldekken?’ – ze zien je met borden en bestek naar de tafel lopen – en bedoelen ze ‘mag ik helpen tafeldekken?’. Dit soort voor de hand liggende vragen kunnen enorm op je zenuwen werken. Voor je het weet reageer je er geïrriteerd of cynisch op.

Hoe zorg je voor minder irritatie?

  • Mijmer voor je uit in plaats van te reageren op de inhoud. Zeg niet: ‘Wat denk je?’ of ‘Ja, dat zie je toch.’ Maar: ‘Ga ik tafeldekken…?’ . Vaak zeggen ze dan zelf al: ‘Ja, je gaat tafeldekken.’
  • Bespreek met je kind dat het graag veel wil weten en dus veel aan je vraagt. Vertel dat jij denkt dat ze al heel veel zelf weet en daarom zeg je vanaf nu eerst: ‘Even zelf nadenken…’ en als ze het echt niet weet help je. Grote kans dat je dochter zelf het antwoord gewoon geeft. Kijk er vriendelijk bij en maak er een leuke uitdaging van om zelf na te denken door bijvoorbeeld te reageren met: ‘Ja, je weet t zelf!’
  • Bedenk wat je kind wellicht bedoelt maar niet goed formuleert. Als ze vraagt: ‘Gaat Tommie bij jou op schoot?’ En jij antwoordt met: ‘Wil je je broertje zelf even vasthouden?’ of ‘Wil je soms ook even bij mij op schoot zitten?’ Als je hier een beetje geoefend in raakt, is het vaak direct voorbij.
  • Vermijd reacties als: ‘Hou eens op met al die vragen’ of ‘waarom vraag je toch steeds alles wat je al weet?’ Kinderen doen het niet om jou te plagen, maar omdat ze daar in deze fase in vervallen. Als je daar rustig en speels mee omgaat, levert het je veel op. Hoewel het niet altijd even makkelijk is natuurlijk….
Reageer op artikel:
Steeds naar de bekende weg vragen
Sluiten