Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Stelselmatig liegen

antwoord

Ik kan me voorstellen dat het opleggen van zulke zware straf niet prettig voelt. Het lastige is dat je na praten, uitleggen en het laten ervaren van de gevolgen, voor je gevoel niet veel anders meer kunt dan straffen. En toch is de kans groot dat wat voor sancties je hem ook oplegt, het niet zal helpen. 

Je zoon geeft namelijk zelf aan dat hij het wel anders wil, maar dat het hem niet lukt. Dat kan natuurlijk sociaal wenselijk gedrag zijn, maar uit je verhaal maak ik op dat jij ook het idee hebt dat hij het niet ‘bewust’ doet. 

Als je zoon echt professionele hulp nodig heeft bij het vinden van de oorzaak van het liegen en het vinden van de oplossing, dan helpt veel en hard straffen niet. Het is dan namelijk een impuls die hij niet onder controle heeft en daar zit iets achter wat maakt dat hij dit doet. Daar zal dan naar gezocht moeten worden. Welke functie heeft het liegen? Waar komt het vandaan? Door hier met een kinderpsycholoog/psychiater naar op zoek te gaan, help je hem. Het feit dat hij zelf aangeeft er hulp van buitenaf bij te willen vind ik heel positief, zeker op deze leeftijd. 

De meeste pubers zien hun problemen namelijk niet en staan niet open voor hulp. Hij is dus echt vanuit zichzelf gemotiveerd en dat is een heel belangrijke voorwaarde om aan een succesvol hulpverleningstraject te beginnen. Ik raad jullie aan eerst eens naar de huisarts te gaan. Die kan het hele verhaal goed uitvragen en dus beter inschatten welke hulp nodig is, dan ik dat kan doen in deze reactie op een kort mailtje. De huisarts kan dan de juiste en goede hulp aanraden in jullie omgeving. Ik zou er direct actie in ondernemen. Juist omdat het voor hem en voor jullie nu niet gaat en ook omdat hij er zelf (nog?) open voor staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Stelselmatig liegen
Sluiten