Redactie
Redactie School 21 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Stilzitten in klas verleden tijd?

Springend de tafels opdreunen en op de plaats joggend spellen; als het aan de onderzoekers van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen ligt, gebeurt dit binnenkort in elke klas. Bewegen tijdens de les blijkt de prestaties van leerlingen namelijk enorm te verbeteren.

Fit & Vaardigles

Het onderzoek werd gevoerd onder kinderen uit groep 4 en 5 van verschillende basisscholen. Een deel kreeg Fit & Vaardigles. Bij deze lesmethode wordt er drie keer per week een halfuur bewogen tijdens de taal- en rekenles. Wordt er bijvoorbeeld een som opgelost, dan wordt er bij elk stapje van de berekening een beweging – zoals een sprong of een zwaai met de armen – gemaakt.

Resultaten

Het resultaat van de test was verbluffend. Na twee jaar bleken de kinderen die bewegend onderwijs hadden gehad zo'n vijf maanden voor te lopen met rekenen en spelling op kinderen die gewoon stil aan hun tafeltje zaten op school.

Concentratie

De bewegende lessen lijken dus goed voor de aandacht en concentratie van leerlingen. Uit eerder onderzoek bleek al dat bewegen op langere termijn zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen. En er is nog een voordeel zo blijkt uit het onderzoek: leerlingen concentreren zich na de Fit & Vaardigles ook beter op hun taken in de les erna. Op de leesvaardigheid blijkt het bewegen geen positief effect te hebben. En ook de fysieke fitheid werd niet beter van de Fit & Vaardiglessen.

Ook je kind slimmer maken?

Wist je dat er naast bewegen nog andere manieren zijn om je kind 'slimmer' te maken? Je vindt ze hier.

 

Bron: Metronieuws

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Stilzitten in klas verleden tijd?
Sluiten