redactie
redactie Groepen 1-8 19 juni 2018

Stomme juf

antwoord

Uit je vraag maak ik op dat je in de eerste plaats zelf moeite hebt met de nieuwe juf. Dit kán mede een oorzaak zijn van het niet naar school willen van je kind. ‘Als papa en mama de juf niks vinden, dan vind ik haar ook stom.’ 
De start van de oplossing is dus om je eigen gevoelens, (voor)oordelen en emoties rond de juf niet aan je kind te laten merken. ‘Kinderen gaan naar school, dat hoort er bij, dus jij ook!’ moet de boodschap aan jullie zoon zijn. Wellicht heeft jullie negatieve gevoel en praten over de juf hem het idee gegeven dat het niks wordt. Een paar botsingen in de klas kunnen dan genoeg zijn om dat bevestigd te zien. Geef de juf een kans. Misschien werkt ze niet zoals jullie gewend zijn, maar ze heeft vast andere hele goede kanten en capaciteiten. 

Bespreek rustig en zonder te oordelen, met de juf dat jullie zoontje op het moment moeite heeft met school. Kennelijk moet hij wennen aan de overgang. Bedenk samen met haar wat jullie kunnen doen om het makkelijker en beter te maken. Zo komt vast ook op een prettige manier aan bod dat jullie zoon gewend is om veel structuur en duidelijkheid te krijgen. Wat doet zij daaraan in de klas? Hoe denkt zij daarover? Spelen er meer dingen mee waardoor jullie zoontje een moeilijke start heeft? Vraag de juf of ze daar de komende tijd op wil letten. 

Met je zoon zelf kun je ook een aantal dingen doen om te zorgen dat hij weer (en hopelijk met plezier) naar school gaat: 

  • Bespreek dat de start niet zo goed is geweest, maar dat school er nou eenmaal bij hoort en thuisblijven (schoolziek zijn) geen optie is. Hier moet je als ouder niet in mee gaan. Wel kun je het samen bespreken en oplossingen zoeken om het beter te laten gaan.
  • Maak de afspraak dat hij vanaf nu weer gewoon naar school gaat. Straal uit dat je er vertrouwen in hebt dat dat leuk wordt en dat hij het kan. 
  • Bespreek dat de vorige juf of meester hem misschien beter lag, maar dat dat wel vaker zo is met juffen en meesters. Het is niet anders. Straal zelf uit dat ook deze juf aardig is. Bedenk elke dag samen wat er leuk was en wat goed ging. 
     
  • Probeer te achterhalen waarom je zoon niet graag meer naar school gaat. Is het wel alleen de leerkracht of speelt er meer? Zoek samen naar een oplossing. Wat kan school wel weer leuk voor hem maken (behalve een andere leerkracht)? Hoe kunnen jij en de juf hem helpen?
Reageer op artikel:
Stomme juf
Sluiten