Straf niet accepteren

antwoord

Sommige kinderen reageren heftig op straf en sancties, andere ondergaan het gelaten en accepteren het. 
Op zich is wat jij doet prima: rustig herhalen van de afspraak en consequentie en haar vervolgens laten. Je dochter moet namelijk niet te veel winst halen uit haar reactie op de straf. Als iedereen zich ermee gaat bemoeien en haar tot rust probeert te manen, heeft ze veel resultaat van haar gedrag, wat er onbewust en onbedoeld voor kan zorgen dat het een volgende keer juist weer zo gaat. 

Wat je het beste kunt doen:

  • duidelijk zijn
  • kort haar gevoel benoemen 
  • begrip tonen voor haar verdriet/boosheid, het daarbij laten en verder negeren
  • aandacht geven zodra ze weer rustig is 
    Een voorbeeld: ‘Ja, dat is jammer, dat het niet gelukt is de drie kruisjes te voorkomen. Nu staan er drie en de afspraak is dat je dan niet mag opblijven. Ik snap dat je daar verdrietig/boos over bent, maar het is de afspraak, dus het blijft zo.’

Ik ben zelf geen voorstander van straffen, ik ben ervoor om het zoveel mogelijk in het positieve te houden. Wellicht werkt dat bij haar ook goed, als ze zo gevoelig is voor straf. 
Hoe zou je het ook kunnen aanpakken?

  • In plaats van 3 kruisjes te geven als je ongewenst gedrag ziet (met als gevolg: niet opblijven) kun je ook 3 krullen/plusjes geven voor als ze juist het gewenste gedrag laat zien (met als gevolg: wat later opblijven). Niet gehaald? Jammer, morgen beter! 
  • Af en toe zul je ook de consequenties moeten laten ervaren. Liefst zoveel mogelijk als logisch en leerzaam gevolg op datgene wat niet gewenst was. En op die momenten, die er dan hopelijk niet vaak zijn, zal je dochter moeten leren dat sancties er soms ook bij horen. Maar dat ze daar zelf een keuze in heeft.
Reageer op artikel:
Straf niet accepteren
Sluiten