Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018

Straffen of belonen

antwoord

Het zou natuurlijk fijn zijn als we in de opvoeding nooit meer hoeven te straffen. Dat is alleen niet reëel, zeker niet met pubers. Kinderen (en pubers) vragen om grenzen en consequenties indien ze die grenzen overgaan. 

Het is heel normaal dat kinderen de grenzen opzoeken en er zo nu en dan overheen gaan. Dat hoort bij opgroeien en is ook goed, ze leren er veel van voor in het dagelijks leven. Wij ouders zijn er om zo nodig in te grijpen en ze zo te begeleiden dat ze met zelfvertrouwen en binnen de perken opgroeien. Het helpt hierbij niet als je te veel straft en te weinig beloont. Een kind groeit met zelfvertrouwen op wanneer je als ouder zoveel mogelijk gewenst gedrag prijst en op een constructieve manier omgaat met ongewenst gedrag. 

Straffen en belonen zijn begrippen die je op verschillende manieren kunt inzetten. Bij pubers vind ik een aantal aspecten belangrijk: 

  • Beloon niet te veel met materiële zaken of grootse dingen. Vooral een compliment, dankbetuiging of aai over een bol is belangrijk. Ook belonen met één op één aandacht werkt goed.
  • Op een goeie manier straffen doe je door logische consequenties te verbinden aan dingen die niet worden nagekomen of gedaan. Met pubers kun je heel mooi samen nadenken over deze consequenties: ‘Oké, wat spreken we af als je je taken in huis niet hebt gedaan op het afgesproken moment?’ Dat geeft meer commitment. Dingen als huisarrest, inhouden van zakgeld of het verbieden van feestjes moeten wat mij betreft echt uitersten zijn. 
  • In plaats van dreigen met straf werkt het veel beter om iets positiefs in het vooruitzicht te stellen bij het houden aan de afspraken. ‘Als je ons laat zien dat je je houdt aan de thuiskomtijden dan mag je in het vervolg een kwartier later thuiskomen.’ Of: ‘Alle was die in de wasmand ligt op vrijdagmiddag die was ik mee’ . 
  • Help pubers eens herinneren aan een afspraak per sms of post-it blaadje: ‘De was gaat er om 13 uur in’ of ‘fijn dat je kamer al is opgeruimd’. Dat werkt bij veel pubers beter dan aan hun hoofd ‘zeuren’. En het scheelt discussie.

Kortom: leg de nadruk op het positieve in de omgang met je kinderen en zorg voor duidelijke afspraken met logisch volgende consequenties bij niet nakomen. Liefst in overleg gemaakt. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Straffen of belonen
Sluiten