Redactie
Redactie Feestdagen 19 jun 2018

De waarheid over de Sint

antwoord

Groep 4 en 5 is inderdaad een twijfelgroep als het gaat om geloven in Sinterklaas. Het sinterklaasfeest wordt in deze groep nog volop gevierd, maar er wordt ook stiekem heel wat af gediscussieerd over of de goedheiligman nu wel of niet bestaat. Ik zou als leerkracht nooit vertellen dat de Sint niet bestaat. Dit is iets wat de ouders zelf het beste kunnen doen. Als ouder voel je het beste aan wanneer je kind eraan toe is. Dat is voor elk kind weer anders. Er zijn kinderen die al heel vroeg vragen stellen. Soms beslissen ouders om dan maar meteen de hele waarheid te vertellen.

Als leerkracht heb ik natuurlijk wel vaak de vraag gekregen of de Sint nu wel of niet bestaat. Ik vraag dan meestal: ‘Wat denk je zelf?’ Ik antwoord altijd dat ik er zeker in geloof, omdat ik hem zo vaak op televisie zie. Daarna ga ik er niet te veel op in.

Wanneer je kind nog heilig gelooft en er komen nog geen vragen, dan is het echt niet nodig om de waarheid te vertellen. In de klas zullen nog heel veel kinderen twijfelen en je zoon zal zeker niet de enige zijn die nog gelooft. 

Een paar zaken om over na te denken:

  • Vaak zien kinderen op deze leeftijd wel dat er grote verschillen zijn tussen de Sinten. De Sint van tv wordt dan als echte Sint gezien en de rest is nep. Het heeft geen zin om dit tegen te spreken.
  • Het komt voor dat kinderen niet durven te vragen naar de waarheid, omdat ze bang zijn dat ze dan geen cadeautjes meer krijgen. Maak je zoon vast duidelijk dat alle kinderen, groot of klein, cadeautjes krijgen.
  • Vertel je kind straks dat de Sint wel heeft bestaan en dat het feest zo leuk was dat het te jammer was om ermee te stoppen toen de echte Sint doodging. Op deze manier zal je zoon het minder als een grote leugen ervaren.
  • Kinderen op deze leeftijd voelen zich vaak heel groot als zij het sinterklaasgeheim mogen weten en moeten bewaren voor jongere kinderen.
  • Het feit dat er in verschillende klassen surprises worden gemaakt, staat vaak helemaal los van het geloof in de Sint. We doen daarom op school hierover niet geheimzinnig.
  • De meeste kinderen vinden het nog heerlijk om hun schoen te zetten en te zingen, ook als zij niet meer echt geloven. Zelfs in groep 8 horen we dat heel veel kinderen nog gewoon hun schoen zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
De waarheid over de Sint
Sluiten