Redactie
Redactie Groepen 1-8 21 jun 2018

Strenge meester

antwoord

Het is even wennen voor kinderen als ze een strengere leraar hebben, dan het jaar daarvoor. Meestal komt het vanzelf goed. Maar als dit niet het geval is en een kind buikpijn heeft van het naar schoolgaan, dan moet je hier zeker wat aan doen. Veel kinderen die met iets zitten, praten er niet makkelijk over en zeker niet als wij dat willen en ze ‘uithoren’.

Een paar tips om dingen te bespreken die voor je kind lastig zijn: 

  • Kies een geschikt moment. Dat is meestal niet op het moment zelf, maar juist als je kind zich goed voelt.
  • Stel niet te veel waarom-vragen, die zijn voor een kind heel moeilijk te beantwoorden. 
  • Het helpt vaak als je het bespreken doet tijdens een activiteit en niet één op één terwijl je haar aankijkt. Dat is veel te direct. Onder de afwas, tijdens een potje voetbal of in de auto is minder rechtstreeks en dat werkt vaak beter.
  • Soms helpt het om te praten in algemeenheden in plaats van direct op haar gericht: ‘Ik ken wel kinderen die het moeilijk vinden als….’
  • Toon begrip voor haar gevoel en de buikpijn, neem deze serieus. Maar maak het ook niet te groot en zwaar. Dat werkt vaak alleen maar averechts.

Weet je waar ze wat begrip en ondersteuning van de leerkracht bij zou kunnen gebruiken, dan zou ik dit bespreken met de meester. Als die weet hoe het voor haar werkt en dat ze erg moet wennen, kan hij daar rekening mee houden en het er met haar over hebben. Het kan handig zijn om je dochter te laten weten dat je met de meester gaat praten om haar te helpen. Soms werkt het ook als je samen met haar dingen verzint die haar kunnen helpen om het naar haar zin te hebben op school. Hoe nemen jullie afscheid, wat zeg je tegen haar, een voorwerp of knuffel in haar laatje als steun enz. 

Als laatste kan het helpen om zelf een zo positief mogelijk beeld van de meester te schetsen, daar heeft ze het meeste aan.

Reageer op artikel:
Strenge meester
Sluiten