Sophie Nortier
Sophie Nortier Opvoeden 1 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

‘Agressieve en strenge opvoeding? Minder succes op school’

Het opvoeden van kinderen is nog een hele uitdaging. Als je je kind te loslaat zal hij over je heen lopen, maar als je te hard bent kan dat juist weer averechts werken. Dit kan zelfs van invloed zijn op het toekomstige succes van je kind.

Uit deze studie blijkt namelijk dat een overdreven agressieve en strenge opvoeding kinderen meer vatbaar maakt voor peer pressure (sociale druk of groepsdruk) – wat uiteindelijk de kans op voortijdig schoolverlaten vergroot.

Definitie strenge opvoeding

Maar wat wordt er door de onderzoekers precies bedoeld met een ‘strenge opvoeding’? Wel zo belangrijk om te weten, natuurlijk. In het onderzoek wordt streng ouderschap gedefinieerd als schreeuwen, slaan en intimiderend gedrag zoals verbale of fysieke bedreigingen naar kinderen toe.

Het langdurige onderzoek

Het onderzoek werd gehouden onder 1.482 kinderen van rond de twaalf jaar oud, over een periode van negen jaar. Vanaf hun twaalfde werden de kinderen gevraagd om regelmatig verslag uit te brengen over het fysieke en verbale gedrag van hun ouders, maar ook over hun eigen interacties met leeftijdsgenoten, criminaliteit en seksueel gedrag.

Voortijdige schoolverlaters

En wat bleek? Kinderen die opgevoed zijn door schreeuwende ouders die agressieve straffen uitdelen, verlaten eerder de middelbare school of hogeschool dan hun leeftijdsgenoten.

Het voortijdig verlaten van school bleek alleen niets te maken hebben met de cijfers die zij behaalden of hun sociaaleconomische status. Kinderen die voortijdig van school gingen, hadden namelijk niet zozeer een probleem met de school zelf.

Ze waren eerder geneigd om hun vrienden op de eerste plaats te zetten en mee te gaan in negatief gedrag – met alle gevolgen van dien.

De druk van vrienden

Het voortijdig verlaten van school heeft dus niet zozeer met slechte cijfers te maken, maar eerder met de druk van de vriendengroep. Hoe werkt dat dan precies? Kinderen van té strenge ouders zouden eerder gevoelig zijn voor peer pressure, in plaats van het volgen van de regels van hun ouders, het doen van klusjes of huiswerk.

Om zich in een vriendengroep geliefd en gewaardeerd te voelen tonen deze kinderen eerder risicovol gedrag, waaronder seksueel gedrag en criminaliteit. En dit gedrag zorgt er weer voor dat deze leerlingen lagere onderwijsprestaties behalen, waardoor zij eerder de middelbare school of hogeschool zullen verlaten.

Affectie

Het sleutelwoord is dan ook ‘affectie’. Wanneer kinderen zich in een situatie bevinden waarin veel onvoorspelbaarheid, gevaar of geweld heerst, is de kans groot dat zij op zoek gaan naar snelle en kortetermijnbeloningen om zichzelf beter te voelen. Het is dan voor kinderen ook heel moeilijk om zich te concentreren op de toekomst, omdat zij immers bezig zijn met het overleven of simpelweg de dagen door te komen. 

Deze kinderen hebben dan ook geen belang bij het behalen van prestaties op het lange termijn – zoals goede cijfers. In plaats daarvan proberen ze zoveel mogelijk erkenning en affectie in hun vriendengroep te vinden.

Alternatieve opvoedstijlen

Oftewel, dit onderzoek bevestigt hoe belangrijk het voor ouders is om verbale en fysieke agressie te voorkomen. Als je gefrustreerd bent omdat je kinderen niet naar je luisteren kan je een aantal alternatieve opvoedtechnieken proberen zoals: mindful opvoeden, positief stimuleren, het op de juiste manier stellen van grenzen.

Je kunt je kind ook aanmoedigen om hun emoties te uiten op een creatieve manier door te gaan sporten of het maken van muziek. Of… Probeer de opvoedstijl van de Denen eens uit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.