Redactie
Redactie Ingrijpende Gebeurtenissen 19 jun 2018

Stress als kind, stress als volwassene

Kinderen die hevige stress ervaren kunnen hier de rest van hun leven last van hebben. Dit komt omdat hierdoor het DNA verandert, waardoor diegene als volwassene kwetsbaarder is voor stress. 

Een onderzoek van het UMC Utrecht, in samenwerking met de Universiteit Utrecht (Sociale Wetenschappen) en het Max Planck Instituut in München bracht deze schokkende resultaten aan het licht.

DNA

Verschillende omgevingsinvloeden blijken de DNA-activiteit te kunnen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de blootstelling aan nare ervaringen in de jeugd. Deze ‘littekens’ in het DNA kunnen een kind de rest van zijn leven in de weg zitten. De sporen van stress in het DNA zijn te vinden op het zogenoemde KITLG-gen.

Onderzoek

In het onderzoek werden volwassenen blootgesteld aan stress. Er werd een duidelijke samenhang gevonden tussen jeugdtrauma en afwijkende hoeveelheden van het stresshormoon corisol. Deze bevinding kan erg belangrijk zijn bij het begrijpen van de verschillen in reactie op stress van mensen. Waar de één heel kalm kan reageren op een stressvolle situatie, raakt de ander compleet in paniek. Deze reactie blijkt dus beinvloed te worden door ervaringen in iemands kinderjaren.

Medicijnen

Doordat we steeds meer te weten komen over DNA, zijn er ook steeds meer mogelijkheden om het proces van DNA-verandering te beïnvloeden. Zo resulteerde onderzoek naar kanker al in de ontwikkeling van medicijnen die het DNA beïnvloeden. Wellicht dat er door de ontdekking van de littekens op het KITLG-gen in de toekomst psychiatrische problemen bij volwassen vast kunnen worden gesteld. Ook zijn er door de bevinding straks misschien andere mogelijkheden van behandeling en kunnen de schadelijke gevolgen van traumatische jeugdervaringen verminderd of zelfs ooit voorkomen worden.
 

Bron: Nu.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Stress als kind, stress als volwassene
Sluiten