Redactie
Redactie Hobby en sport 21 jun 2018

Stress bij schaken

antwoord

In het begin was schaken een leuke hobby, waar hij per ongeluk goed in bleek te zijn. Het lijkt erop dat het vervolgens in een stroomversnelling is gekomen, waarbij hij zich ineens tot talent ontpopte met alle gevolgen die daarbij horen: extra begeleiding, grote toernooien, spannende wedstrijden en behoorlijk wat druk op zijn (jonge) schouders. 
Zeker als anderen ineens een talent in een kind zien, kan je kind – maar ook de ouders – daar behoorlijk in meegesleept worden. Voor je het weet is het allemaal een stuk groter dan je ooit bedacht of zelfs gewild hebt. Tijd dus om eens goed op een rijtje te zetten wat de ouders en het kind willen, en hoe iedereen het nu ervaart.

Het moet natuurlijk niet zo zijn dat een kind van deze leeftijd zoveel stress ervaart van iets dat vooral leuk moet zijn. Ik zou dan ook beginnen om eens goed met hem te praten en te proberen erachter te komen hoe leuk hij het op dit moment allemaal vindt. 

  • Wil hij op dit hoge niveau les krijgen, spelen en verder groeien of hoeft het van hem eigenlijk niet zo? 
  • Kijkt hij uit naar wedstrijden of ziet hij er eigenlijk alleen maar tegen op? 
  • Wat vindt hij nog wel leuk en wat niet? 

Door hem heel duidelijk te laten weten dat het van jullie echt allemaal niet hoeft, dat hij zelf mag kiezen wat hij wil en hóe hij het wil, geef je hem hopelijk de ruimte om eerlijk te zeggen wat hij wil en hoe hij het ervaart. Luister echt naar hem zonder je eigen oordeel te geven of dingen voor hem in te vullen. 

Zorg ervoor dat de ouders en de omgeving op geen enkele manier druk op hem uitoefenen. Laat hem weten dat jullie het leuk vinden dat hij schaakt, maar dat winnen en toernooien spelen alleen hoeft als hij het zelf echt graag wil. Leg de nadruk niet op winnen, maar op leuk spelen en genieten van schaken. 

Daarnaast zou ik contact opnemen met de grootmeesters – liefst iemand die hij prettig vindt en vertrouwt – en ze vertellen welke druk hij nu ervaart. Zij kunnen dan meehelpen de druk te verlagen en het er met hem over hebben. Waarschijnlijk kennen zij het zelf ook.

Als hij laat merken echt heel graag zo verder te willen, kan het een goed idee zijn om hem een tijdje door bijvoorbeeld een kindercoach of kinderpsycholoog te laten begeleiden bij het omgaan met de druk van het presteren. Zij kunnen hem handvaten geven om te leren omgaan met stress en spanning, en inzicht te krijgen in wat er speelt. Bovendien kunnen zij wellicht helder krijgen of hij dit allemaal echt wil. 

Talent is mooi, maar een kind moet zelf bepalen of hij iets wil doen met dit talent. Zo niet, ook prima, dan kiest hij een andere weg of sport. En wellicht pakt hij op latere leeftijd de draad gewoon weer op!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Stress bij schaken
Sluiten