Strijd om huiswerk

antwoord

In groep 8 gaat huiswerk zo’n beetje echt beginnen. Kinderen raken zo langzaam gewend aan het thuis maken van schoolwerk. Sommige kinderen nemen dat heel serieus en zijn er druk mee bezig, anderen (zeker als ze al een beetje aan het pre-puberen zijn) hebben er moeite mee. Hun dagen kunnen tenslotte veel leuker gevuld worden met dingen die ze zelf bedenken. Als ouder wil je dat je kinderen doen wat gedaan moet worden, dat hoort er nou eenmaal bij. Bovendien wil je dat ze er in groep 8 uithalen wat erin zit, zodat ze straks op het goede niveau naar het vervolgonderwijs gaan. Ook maak je je zorgen: als het nu al niet lukt met die huiswerkdiscipline, hoe zullen dan straks al die middelbareschooljaren gaan. Dit alles samen kan ervoor zorgen dat jullie behoorlijke aandacht en druk leggen op het huiswerkverhaal, waar een toekomstige puber alleen maar averechts op gaat reageren. 

Wat kun je wel doen?

  • Allereerst snap ik niet goed waarom je niet met dit gebeuren naar de leerkracht durft/wil stappen. Ook al is dat een bekende. Ik zou daarmee beginnen en het verhaal neerleggen. Het heeft toch niks met de kwaliteit van de leerkracht te maken? Het komt hem/haar vast heel bekend voor en samen kun je dan afspraken maken over de aanpak. Laten jullie het thuis los en let de leerkracht er de komende tijd op school extra op? Maakt die afspraken met hem? Dat werkt soms beter dan wanneer je er als ouder bovenop zit. 
  • Voor thuis zou ik eens op een rustig en relaxed moment met je zoon gaan zitten. Maak bespreekbaar dat het onderwerp huiswerk momenteel voor strijd zorgt en dat jullie dat geen van allen leuk vinden (daar is hij het zeker mee eens). 
  • Leg uit waarom jullie er waarde aan hechten (zie hierboven) en toon begrip voor het feit dat hij er weinig zin in heeft (in huiswerk én in jullie steeds op zijn nek). 
  • Overleg met hem hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat het huiswerk naar behoren gedaan wordt, jullie er niet meer zo boven op hoeven zitten en de strijd achterwege kan blijven. Welke ideeën heeft hij zelf? Misschien een proefperiode afspreken dat hij het zelf mag regelen (misschien kan hij dat wel) en jullie je mond houden, dan checken bij de leerkracht of het goed gegaan is, zo niet dan een nieuw plan maken!
  • Nog wat ideeën om af te spreken: een codewoord als hij het dreigt te vergeten; een vast huiswerkmoment afspreken; helpen jullie hem wel/niet herinneren als hij uit school komt; wat zeggen jullie wel of niet; op een vast moment bespreken of alles af is en er verder niet naar vragen. Wat moeten jullie vooral wel/niet doen? En andersom! 
  • Beloon hem elke keer als het hem lukt!

Zo onderhandel je naar een leukere manier om én het huiswerk af te hebben en minder strijd te hebben. Als laatste is het goed je te realiseren dat huiswerk in de brugklas vaak heel anders is en het sneller opvalt als hij het niet doet. Hoe hij er nu mee omgaat, zegt niet altijd iets over straks.

Reageer op artikel:
Strijd om huiswerk
Sluiten