Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Strijd tussen dochter en zoon

antwoord

Je geeft aan dat je kinderen de strijd met elkaar altijd al opgezocht hebben en ik vermoed dat dat nu op een hoogtepunt is, zo in de puberteit. Alle sores in deze voor kinderen lastige tijd wordt lekker veilig thuis op broer of zus afgereageerd. Geen uitzondering in een gezin met pubers en helemaal voorkomen wordt lastig. Je kunt wel een aantal dingen doen om te proberen het wat gezelliger te maken thuis. 

  • Stop vanaf nu met scheidsrechter spelen. Hoe meer jij je laat verleiden tot iemand de schuld geven en iemand gelijk geven, hoe meer ze daarop uit zijn. Je bent er meestal niet bij aan het begin dus oordeel er ook niet meer over. Vertel dit ze ook!
  • Ga met de kinderen om de tafel zitten en leg uit dat je het eeuwige gekibbel zat bent en dat je samen met hen naar een oplossing wilt zoeken om minder in elkaars vaarwater te zitten. 
  • De kinderen geven vast toe dat het zo niet gezellig is en dat ze last van elkaar hebben. Daar is iedereen het dan maar vast over eens!
  • Laat beiden meedenken over goede afspraken, over hoe ze elkaar meer met rust kunnen laten. Hoe ze om de beurt op de computer mogen en wie wanneer mag bepalen wat er op tv komt. 
  • Schrijf alle afspraken op en onderhandel erover. Door ze mee te laten denken zullen ze zich er later makkelijker aan houden. Ze hebben het immers zelf bedacht. Bovendien vinden pubers het belangrijk om mee te kunnen beslissen. 
  • Maak een weekindeling waarop je ook de bezigheden buitenshuis en roosters van beiden vermeldt. 
  • Vooral bij situaties waarbij je van te voren al verwacht dat het fout kan gaan, is het belangrijk om afspraken te maken. 
  • Je kunt de kinderen ook laten bedenken wanneer het nu al wel goed gaat en van daaruit zoeken of jullie dat vaker kunnen gebruiken om het gezelliger te maken. Dat werkt vaak beter dan praten over wanneer het fout gaat. 
  • Geef aan dat je beide kinderen gelijk behandelt. Op dingen als ‘je trekt hem/haar voor’ ga je vanaf nu niet meer in. 

Hopelijk levert dit wat verbetering op. Laat je zelf in ieder geval niet te veel verleiden tot boos worden en mee gaan in de ongezellige sfeer. Hoe moeilijk soms ook, dat werkt alleen maar averechts. Voor momenten waarop het echt mis gaat, kunnen jullie ook iets afspreken. Bijvoorbeeld: allebei even naar hun kamer en elkaar met rust laten. En daar zou ik persoonlijk geen tv en computer neerzetten. Dan heb je daar helemaal geen zicht meer op!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Strijd tussen dochter en zoon
Sluiten