Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 18 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Succesvol co-ouderschap: 10 belangrijke aandachtspunten

Een scheiding is een emotioneel proces. Niet alleen voor jullie als ex-geliefden, maar natuurlijk ook voor jullie kinderen. Co-ouderschap kan een methode zijn om hier goed mee om te gaan. Voorwaarde is wel dat het co-ouderschap een succes is. Houd hiervoor de volgende dingen in gedachten.

Succesvol co-ouderschap

Het is helaas lang niet in alle gevallen mogelijk om door een deur te gaan met een ex-partner. Het hangt dus van jullie specifieke situatie af of het wel lukt. Als je merkt dat het continu strijd is, kan het zo zijn dat de volgende aandachtspunten niet helpen omdat het begin van het contact al moeizaam verloopt.

Mocht je de band toch op een zo goed mogelijke manier willen voortzetten, kun je bijvoorbeeld de hulp van een mediator inschakelen. Als het contact tussen jullie wel goed verloopt, is het belangrijk om dit ook zo te houden. Natuurlijk kunnen er weleens ruzies of onenigheid ontstaan, maar probeer de kinderen hier niet in te betrekken. Mopperen op de andere ouder waar de kinderen bij zijn, zorgt voor een negatief gevoel bij de kinderen. Probeer daar met je ex-partner al meteen goede afspraken over te maken.

Aandachtspunten co-ouderschap

1. Inschrijfadres kind

Staat jullie kind vanaf nu ingeschreven op jouw adres of dat van je partner? Dit is erg belangrijk voor alle officiële en onofficiële registraties en post. Maar het heeft ook invloed op zaken bij de Belastingdienst, zoals kortingen en toeslagen, hierin wordt de gezinssamenstelling meegenomen.

2. De tijdsverdeling

Denk  aan wie de kinderen thuis heeft tijdens de schoolvakanties, feestdagen en verjaardagen. Het lijkt heel klein, maar het laastse dat je wil is dat een van beide partijen gekwetst is omdat de kinderen er niet zijn op een belangrijke dag.

3. Algemene afspraken over het opvoeden

Het kan zoiets simpels zijn als afspraken over de bedtijd en wanneer er gesnoept mag worden. Het lijkt heel klein, maar de kleinste dingen zijn al bepalend voor ritme en structuur bij een kind. Zeker in deze turbulente periode. Dan is het fijn als er zoveel mogelijk duidelijk blijft.

4. De kosten

Wie betaalt wat voor jullie kind(eren)? Delen jullie alle kosten 50/50 of verdelen jullie het naar inkomen? Krijgt een kind bijvoorbeeld van een ouder zakgeld en van de ander kleedgeld?

5. In beide huizen een vertrouwde omgeving voor je kind

De omstandigheden kunnen natuurlijk verschillen. Maar probeer zoveel mogelijk een comfortabele situatie voor je kind in stand te houden.  Het liefst met een eigen kamer in beide huizen. Zorg ervoor dat je kind in beide huizen voldoende kleding en verzorgingsproducten heeft liggen. Zo hoeft er niet telkens heen en weer gesjouwd te worden.

6. Je kind erbij betrekken

Dit maakt het proces voor je kind makkelijker dan als het in een keer op hem of haar afkomt. Geef een ouder kind bijvoorbeeld inspraak over het co-ouderschap. Zodat voor hem of haar zo fijn mogelijk is. Misschien blijft een kind liever in de buurt en dichtbij vriendjes wonen. Of wilt ‘ie niet ieder weekend naar de andere ouder toe.

7. De school op de hoogte brengen

Kijk of er praktische afspraken gemaakt kunnen worden zoals mailtjes en post die naar beide adressen gestuurd worden. En zorg er ook voor dat alle gegevens van beide ouders bij de school en de sportclub bekend zijn in geval van nood. Als je merkt dat je kind erg last heeft van de scheiding, kun je ook op emotioneel vlak de school inschakelen. Breng de mentor of vaste leerkracht op de hoogte en spreek af dat hij of zij aan de bel trekt als je kind zich anders gaat gedragen.

8. 18 of ouder maar nog niet 21?

Als jullie kind 18 jaar oud is en op kamers gaat, is dit een belangrijke mijlpaal. Dit is ook een mijlpaal voor de afspraken rondom jullie co-ouderschap. Zolang jullie kind nog geen 21 is, zijn jullie namelijk nog wel onderhoudsplichtig. Het is handig om ook over deze periode duidelijke (financiële) afspraken te maken.

9. Contract opstellen

Bespreek deze punten met elkaar. En zet ze op papier, zo kunnen jullie allebei altijd terugverwijzen naar iets tastbaars. Maak er desnoods een onofficieel contract van.

10. Veranderingen

Het co-ouderschap is net zo erg aan verandering onderhevig als jullie kinderen. Jullie leefstijl en hun wensen doen er natuurlijk ook toe. Zie de gemaakte afspraken als een leidraad, maar ga eens in de zoveel tijd ook weer om de tafel zitten om te kijken wat er mogelijk is.

Lees ook:

bron: NibudHuffington Post , psychologytoday , Rijksoverheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.