Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

Te bepalend

antwoord

Hoe is je dochter te weten gekomen dat de kinderen niet meer met haar willen spelen? Heeft ze dat zelf gemerkt op school en is ze daar verdrietig van of heeft de juf of jij het haar verteld? Voor een meisje van deze leeftijd vind ik het niet zo goed om haar hiermee op te zadelen. Ze is nog zo klein en zal niet bewust zo omgaan met de andere kindjes. Haar uitleggen dat kinderen zo niet met haar willen spelen heeft dus ook geen zin op deze leeftijd. 
Als het tijdens het spelen weer voorkomt, zal de juf haar op school – en jullie thuis – moeten leren hoe het anders kan. Hopelijk pikt ze dat op. Het is ook maar de vraag hoe ‘groot’ het op school is, wellicht heeft juf het gesignaleerd maar is het niet zo dat er geen kindje meer met haar wil spelen. Ik zou dat eerst eens goed met juf bespreken en dan samen kijken hoe jullie haar kunnen leren iets minder bepalend te zijn in haar spel zonder haar zelfvertrouwen te verliezen. 

Een paar ideeën van mij:

  • Blijf de komende tijd wat meer in de buurt als ze met kindjes speelt, observeer onopvallend en help haar als ze onhandig uit de hoek komt. Niet door haar af te vallen maar door bijvoorbeeld te zeggen: ‘je wil graag met de poppen spelen, hoe kun je dat aardig vragen?’ of ‘jij wil met de poppen spelen, zullen we Boris ook eens vragen wat hij wil?’ Help haar dan het sociaal gewenste gedrag vorm te geven (bijvoorbeeld: om de beurt iets doen).
  • Prijs haar met woorden als ze overlegt, een ander z’n zin geeft of ruimte aan een ander geeft. Niet alleen met kinderen maar bijvoorbeeld ook met jullie. Jullie zijn zelf mooi oefenmateriaal. Prijs én geef aan waarom het handig of lief is wat ze doet. Zo leert ze het beste wat deze sociale vaardigheden haar opleveren. 
  • Je kunt wat sociale activiteiten bedenken die je samen met een ander doet om te ‘oefenen’ en zelf bij te sturen. Denk aan samen een taart bakken, samen puzzelen of een toren bouwen. 
  • Bespreek met de juf hoe zij op school op een positieve manier met de voor je dochter lastige sociale situaties kan omgaan. 
  • Voor nu: ga samen naar de juf en vertel haar dat andere kindjes haar heus nog wel aardig vinden. Juf zal het spelen voorlopig even moeten begeleiden, want het kan natuurlijk niet zo zijn dat een jong kind om deze reden niet meer naar school wil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Te bepalend
Sluiten