Te hoge werkdruk in het basisonderwijs

Deze week is het de Week van de Ontspannen Leraar. Maar zo ontspannen zijn de leraren niet, ruim 84 procent van de basisschooldocenten vindt de werkdruk te hoog. Ruim de helft (56 procent) vindt het zelfs onacceptabel.

Corné van Mechelen, community manager bij Onderwijs van de Toekomst, vindt dat de maat vol is. “De werkdruk is enorm hoog, het is dweilen met de kranen open.”

Ontspannen het weekend in

Gedurende deze week zullen docenten tips en tricks ontvangen om de werkdruk te verlichten. Zo vindt er bijvoorbeeld een online seminar plaats van een ontspanningsdeskundige. Daarnaast sluit de week af met een leuk initiatief: zoveel mogelijk docenten ontspannen het weekend in laten gaan.

Oorzaak hoge werkdruk

Dat leraren een hoge werkdruk ervaren, komt onder andere door administratieve activiteiten en leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Met 18 tot 20 procent is het onderwijs de sector met het hoogste burn-out percentage. Met het organiseren van de Week van de Ontspannen Leraar wordt geprobeerd de discussie over een te hoge werk druk op gang te brengen.

Onderneem actie

Onderwijs van de Toekomst roept docenten zelf ook op om actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van ontspanningsactiviteiten.

Bron: Metro

Reageer op artikel:
Te hoge werkdruk in het basisonderwijs
Sluiten