Te laag schooladvies

antwoord

Het nieuwe aanmeldingssysteem, waarin het schooladvies leidend is geworden en niet meer de Cito-eindtoets, wekt veel verschillende reacties op. Als de basisschool een onverdeeld advies geeft, is dat natuurlijk voor je kind, voor jullie als ouders en voor de straks te kiezen middelbare school het makkelijkst. Maar dan moet je het natuurlijk wel eens zijn met dat advies.

Een schooladvies wordt altijd zeer zorgvuldig samengesteld, omdat geen enkele ‘partij’ wil dat een leerling straks niet op de juiste plek zit: je wilt voorkomen dat het kind of op zijn tenen moet gaan lopen of zich gaat vervelen.

Toch kan een advies tegenvallen, zoals nu gebeurd is. Als jullie er zeker van zijn dat je dochter tekort wordt gedaan als je dit schooladvies opvolgt, en als dat straks bij de Cito-uitslag ook nog eens bevestigd wordt, dan zou ik haar een extra toets laten maken; eentje die niet zozeer op kennis, maar meer op inzicht test (de NIO-toets).

Als zij daar vervolgens ook goed voor scoort, vraag dan een gesprek aan met de conrector onderwijs van de nieuwe school of met de brugklasteamleider. In deze gevallen kan namelijk alsnog besloten worden jullie dochter te ‘upgraden’.

Mocht het zo zijn dat dochterlief voor deze NIO-toets ondermaats presteert, laat haar dan gewoon conform het basisschooladvies in de geëigende brugklas plaatsnemen. Want neem van mij aan dat er geen man of meisje overboord is als tijdens de brugklasperiode blijkt dat je kind toch de havo zou kunnen halen in plaats van het vmbo, ik geef maar een voorbeeld.

Het voortgezet onderwijs is namelijk een voorstander van ‘opstromen’. Als jullie dochter goed presteert en een niveau hoger aan zou kunnen, dan zal zij zeker op haar plaats terechtkomen. En nee, dat eerste jaar is dan niet verloren geweest; zij heeft de tijd gehad om ieders twijfel weg te nemen en te kunnen laten zien waartoe ze in staat is.

Op de school waar ik lesgaf, zaten in elke vwo-eindexamenklas een paar leerlingen die met een vmbo-t-advies waren binnengekomen. Dat werd altijd met trots bij de uitreiking vermeld.

Afstromen is veel vervelender. Stel je dochter had een havo-advies gekregen van de basisschool (om jullie tegemoet te komen), maar ze redt het niet dat eerste jaar en moet dan een stap terugdoen. Dat is voor niemand leuk.

Kinderen voelen snel genoeg of ze op hun plek zitten, maar docenten ook. Heb daar vertrouwen in!

Reageer op artikel:
Te laag schooladvies
Sluiten