Redactie
Redactie School 19 jun 2018

Te veel kleuters blijven zitten in groep 2

Basisscholen moeten de overgang van groep 2 naar groep 3 versoepelen. Dat vindt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker. Volgens de staatssecretaris zijn het aantal extra kleuterende leerlingen te hoog.

Dekker geeft in een interview met het NOS Radio 1 Journaal aan dat er momenteel te veel kleuters in groep 2 blijven ‘doorkleuteren’. Uit cijfers is namelijk gebleken dat één op de tien kleuters nog een jaar extra in groep 2 blijft zitten. Onderzoek toont echter aan dat een derde jaar doorkleuteren geen enkel voordeel biedt voor de ontwikkeling van leerlingen.

Vervelen is zonde

Volgens Dekker kunnen kleuters misschien aan het begin van het schooljaar nog niet klaar zijn voor de doorstroming naar groep 3, terwijl dat bijvoorbeeld in december wel het geval is. Omdat veel leerlingen daardoor toch een extra jaar kleuteren, beginnen deze leerlingen zich onnodig te vervelen. “Kleuters schieten er niets mee op als ze zich een half jaar zitten te vervelen. Dat is doodzonde”, vertelt de staatssecretaris in het interview met het NOS Radio 1 Journaal

Nieuwe maatregelen

Dekker beargumenteert dat de overgang tussen groep 2 en groep 3 minder groot moet worden. Vaak is groep 2 nog heel speels, terwijl groep 3 al veel schoolser is. Basisscholen moeten daarom maatregelen nemen om deze kloof tussen groep 2 en groep 3 kleiner te maken. Dekker denkt dat gecombineerde 2/3 groepen een oplossing kunnen zijn om de kloof tussen beide groepen te versoepelen. Daarnaast zouden basisscholen verschillende momenten in het schooljaar moeten instellen waarin kleuters naar groep 3 kunnen overstappen.  

Bron: NOS.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Te veel kleuters blijven zitten in groep 2
Sluiten