Redactie
Redactie Cito en eindtoetsen 19 jun 2018

Tegenvallende Cito-toets

antwoord

De uitslag van de Cito-eindtoets wordt in principe gebruikt als aanvulling op het advies van de school. Is de toetsuitslag lager dan het schooladvies? Dan gaat de toekomstige middelbare school meestal het gesprek aan met de leerkracht van de basisschool. Wanneer de leerkracht een overtuigd vwo-advies geeft, is er een kans dat de school je zoon zal aannemen. Sommige scholen hanteren hun eigen minimumeisen wat betreft de toetsuitslag. Informeer naar het beleid hierover bij de middelbare school van jullie keuze.

Het advies van een leerkracht is vaak doorslaggevend. De leerkracht zal daarom erg zorgvuldig zijn in het vormen van dit advies en het is dan ook gebaseerd op meerdere gegevens van het kind:

  • Veel scholen hanteren het Cito-leerlingvolgsysteem (LOVS). Dit houdt in dat leerlingen gedurende hun gehele basisschooltijd in hun ontwikkeling gevolgd worden door middel van Cito-toetsen. De school heeft dus een schat aan gegevens wat betreft de cognitieve ontwikkeling.
  • In groep 7 is er een Cito-entreetoets gemaakt. Hiervan krijgt de leerkracht een voorlopig leerlingrapport en ook een ‘verwachte score’ op de eindtoets.
  • De leerkracht observeert leertempo, concentratie, motivatie en doorzettingsvermogen.
  • Vaak wordt er overleg gepleegd met de leerkrachten van voorgaande schooljaren.
  • Sommige scholen gebruiken een aanvullende intelligentietest zoals de NIO of de intelligentietest van Cito.

De Cito-eindtoets nog een keer maken is helaas niet mogelijk. 
Wat je wel kunt doen, is het gesprek met de leerkracht aangaan over het advies van je zoon, zodat je overtuigd raakt van een weloverwogen advies. Informeer naar bovenstaande punten. Het is mogelijk dat de school bereid is een aanvullende intelligentietest aan te vragen voor je zoon. 

Ook kun je als particulier via een schoolbegeleidingsdienst een extra intelligentietest laten doen, die – zeker als leerkracht en ouder op dezelfde lijn zitten – door veel middelbare scholen wordt geaccepteerd. De kosten daarvan variëren van 130 tot 290 euro. Informeer je goed bij de verschillende schoolbegeleidingsdiensten. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Tegenvallende Cito-toets
Sluiten