Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 25 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Tekenbeten: dit is waarom je er extra alert op wil zijn

Zijn jouw kinderen gek op buitenspelen? Dan is het slim om extra alert te zijn op teken. Een beet is meestal onschuldig, maar kan soms helaas vervelende gevolgen hebben. Gelukkig kun je veel doen om dit te voorkomen.

De meeste kinderen zijn er dol op: lekker door het gras rollen, de bosjes induiken en in bomen klimmen. Niks mis mee, want buitenspelen is hartstikke gezond én leerzaam. Wel is het slim om te zorgen dat je kinderen goed beschermd de natuur ingaan. Een tekenbeet komt namelijk vaker voor je dan je denkt: jaarlijks lopen 1,5 miljoen mensen er eentje op.

Tekenbeet: soms vervelende gevolgen

Er is geen reden tot paniek: in de meeste gevallen is een beet onschuldig. Maar word je gebeten door een besmette teek, dan kan dit heel vervelende gevolgen hebben. Zoals de ziekte van Lyme, maar in zeldzame gevallen ook het virus teken-encefalitis (TBE), een ziekte die de hersenen en het ruggenmerg aantast. Deze ziekte komt in een groeiend aantal Europese landen voor. Ook in Nederland zijn enkele gevallen geconstateerd, met name op de Sallandse Heuvelrug en Utrechtse Heuvelrug. Daarom is voorkomen in dit geval zéker beter dan genezen. Gelukkig kun je met paar voorzorgsmaatregelen de kans dat je kinderen worden gebeten aanzienlijk verkleinen.

Op de paden blijven, verkleint de kans op een tekenbeet: de meeste teken leven in hoog gras en struikgewas. Maar ja, kinderen duiken nu eenmaal graag juist de struiken in, rennen door de weilanden of graven kuilen in de duinen of parkjes. Ga je met je kinderen de natuur in, dan is het dus slim om ze altijd een lange broek aan te trekken en de pijpen in de sokken te stoppen. Lange mouwen zijn ook een goed idee. Zo kunnen teken niet via de benen of armen omhoog kruipen.

Doe een tekencheck

Ook slim: trek je kinderen lichte kleding aan. Hierop zie je de beestjes veel beter zitten. Spray de kleding en onbedekte huid van tevoren in met DEET (met een minimale concentratie van 30 procent). Maar het allerbelangrijkst: doe altijd een tekencheck zodra je thuiskomt. Teken zijn gek op warme plekjes zoals oksels, knieholtes, de bilspleet, in de liezen, achter de oren, bij de haargrens of in de nek. Zorg er dus voor dat je die plekken goed controleert. Was alle kleding op 60 graden, want bij een lagere temperatuur zullen eventuele ‘verstekelingen’ in kleren het overleven.

Wat als je kind toch is gebeten en je vindt een teek op de huid? Ook dan geldt: geen paniek. Met een speciale tekentang of een fijn, puntig pincet kun je de teek er met een vaste hand en in een rechte lijn (dus niet draaien!) uittrekken. Ontsmet de beet pas als de teek is verwijderd met jodium of 70% alcohol. Gebruik zeker nooit alcohol, vaseline of een lucifer om teken te verwijderen.

Wees alert op symptomen

Spelen je kinderen veel buiten in de natuur, let dan op griepachtige verschijnselen zoals koorts, vermoeidheid, spierpijn of misselijkheid. Deze symptomen kunnen door een tekenbeet komen. Ga met klachten naar de huisarts en vermeld dat een tekenbeet de oorzaak zou kunnen zijn. Meer weten over TBE en teken? Kijk dan op meerwetenoverTBE.nl

PP-FSM-NLD-0241

In samenwerking met Pfizer

Reageer op artikel:
Tekenbeten: dit is waarom je er extra alert op wil zijn
Sluiten