Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Teleurstelling rond feestje

antwoord

Voor kinderen kan een uitnodiging voor een feestje van een vriendje heel belangrijk zijn. Uiteindelijk toch niet uitgenodigd worden, is dan een enorme teleurstelling en kan tijdelijk voor veel verdriet zorgen. Helemaal wanneer een kind niet al te zeker is in vriendschappen of deze niet heel makkelijk maakt. Natuurlijk raakt dat je als moeder ook enorm. 

Zeker in dit geval waarin een andere volwassene niet nadenkt over de gevoelens van jouw kind en de impact van iets als dit. Hoewel het logisch is dat een ouder zich dit aantrekt, heeft het meestal weinig zin om dit echt aan je zoon te laten merken. Dat kan er namelijk voor zorgen dat hij er nog meer moeite mee krijgt. 

Wat kun je wel doen om het voor jezelf los te laten en het voor hem een beetje draaglijker te maken?

  • Het lijkt me prima om het met de moeder te bespreken. Ik zou wel waken voor een verwijtende insteek en zorgen dat je op een prettige manier laat weten dat je het jammer vindt hoe het is gelopen. Kinderen kunnen ook zo ineens weer vriendjes zijn en dan heeft ruzie of gedoe met een moeder natuurlijk helemaal geen zin. Bel haar op of stap eens op haar af en vertel vanuit een ik-boodschap wat je jammer vond. Hoe meer je daarbij de insteek kunt kiezen vanuit je kind (en niet vanuit jezelf) hoe minder weerstand je waarschijnlijk krijgt. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb getwijfeld of ik het met je zou bespreken, maar ik wil je toch even laten weten dat mijn zoontje echt verdrietig is over het feit dat hij niet op het feestje is uitgenodigd. Het is een paar keer tegen hem gezegd en hij had zich er dus echt op verheugd.’ Wie weet heeft ze het zich echt niet gerealiseerd en kunnen jullie een plannetje maken om het voor je zoontje een beetje goed te maken. Stap positief in het gesprek, breng het niet te zwaar, het zou best kunnen zijn dat het per ongeluk is gebeurd.
     
  • Hoe vervelend ook, je zoontje heeft er het meeste aan als jij het een beetje luchtig houdt en het in de oplossingsgerichte sfeer brengt. Anders maak je het alleen maar groter. Erken zijn verdriet en teleurstelling, geef aan dat je het ook niet begrijpt en jammer voor hem vindt, maar probeer daarnaast ook te vermelden dat de moeder er misschien gewoon niet goed over nagedacht heeft of iets dergelijks. Vertel hem dat je het haar eens zal vragen, zodat hij weet dat je het serieus neemt. 
     
  • Probeer om weer positief vooruit te kijken. Zijn feestje is nu nog niet, over een paar weken kan zijn pet of gevoel weer heel anders staan. Wil hij dit jongetje nu ook niet uitnodigen? Prima, dat is oké. Help hem zich te richten op leuke kinderen in de klas en misschien gewoon ook wel op dit vriendje, die bedoelde het tenslotte (zo lijkt het) helemaal niet vervelend. Vraag hem bij het uit school komen vooral naar leuke ervaringen en dingen op school en met vriendjes.

Het is een verdrietige ervaring voor hem, dat is jammer en had niet gehoeven, het punt is alleen dat dit (helaas) ook bij het leven hoort. Je kunt het dus ook zien als een leermoment. Het maakt hem sterker als hij hier goed mee leert omgaan en het helpt hem bij keuzes maken rond vriendjes. Wie is een echte vriend en wie niet? Geef het even de tijd en dan laat hij het waarschijnlijk ook weer achter zich. Je helpt hem daar zeker bij als je er zelf niet te lang in blijft hangen. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Teleurstelling rond feestje
Sluiten