Redactie
Redactie Groepen 1-8 19 jun 2018

Teruggaan naar groep 1

antwoord

Sommige beslissingen kun je als ouder beter zonder overleg met je kind nemen. Blijven zitten of teruggaan naar een vorige groep is niet iets waarvoor je als kind zal kiezen. Jonge kinderen overzien de consequenties van zo’n beslissing niet en kunnen dus geen goede keuze maken. 

Het is in de kleutergroepen heel normaal dat het ene kind met 5 jaar wel al toe is aan werkjes met moeilijkere opdrachten en het andere kind nog helemaal niet. Je kind mag dit absoluut niet als falen beleven! Praat liever in de sfeer van ‘Jij boft maar, jij mag nog lekker wat langer in groep 1. De juf kan zo’n meisje van 5 goed gebruiken, want jij kan goed voordoen hoe alles moet!’

Er zijn twee opties:
1. Je dochter blijft in groep 2. Tegen het einde van groep 2 kan worden bekeken of ze rijp is voor groep 3 of groep 2 gaat doubleren. Met deze afweging in het achterhoofd kan de leerkracht de eisen die ze stelt aan je dochter gedurende het jaar aanpassen aan haar niveau. Het aantal moeilijke werkjes kan worden aangepast of de juf kan de eisen die ze stelt aan de uitvoering van de opdracht aanpassen. Maak daarover duidelijke afspraken met de leerkracht en evalueer regelmatig. Het kan namelijk ook zijn dat je dochter een sprongetje in haar ontwikkeling gaat maken waardoor ze toch kan meekomen met de groep. Je dochter moet uitgedaagd worden maar mag niet alsmaar op haar tenen lopen. Dat is niet goed voor haar zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

2. Je dochter gaat nu terug naar groep 1. Leg haar uit dat de beslissing is genomen en dat daar geen verandering in komt. Vertel haar dat ze in groep 1 goed kan laten zien aan de nieuwe kinderen wat ze al allemaal kan. De reden van het teruggaan moet in haar ogen iets zijn waar ze niks aan kan doen. Misschien is het haar lengte of het feit dat ze pas kort 5 jaar is. Het zal haar helpen om het te accepteren. Ook nu kan de leerkracht de werkjes aanpassen aan haar niveau en af en toe iets moeilijkere werkjes aanbieden. Daar kan ze dan heel trots op zijn! Het is voor je dochter van belang dat jullie haar geruststellen en uitleggen dat ze niet de enige is. School is geen wedstrijd waarbij je kunt winnen of verliezen. Soms moet je gewoon nog wat meer groeien. Vraag aan de leerkracht of ook zij hierover een gesprekje met je dochter wil voeren.

Je dochter is waarschijnlijk erg onzeker op dit moment omdat er nog geen beslissing is genomen. Ze vraagt zich af of ze wel goed genoeg is, en dat is natuurlijk erg frustrerend. Ze laat dat ook zien in haar gedrag en het haren uittrekken is waarschijnlijk een uiting van haar frustratie. Wanneer ze dit herhaaldelijk doet, is het verstandig een afspraak te maken bij de huisarts.

Mijn advies is om zo snel mogelijk met de leerkracht de mogelijkheden voor onderwijs op maat te bespreken en samen tot een goede beslissing te komen. Duidelijkheid geeft kinderen een gevoel van veiligheid.

Lees ook eens mijn antwoord op de vraag Decemberkind naar groep 3?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Teruggaan naar groep 1
Sluiten